Soustvarjalka Kljukčevih dogodivščin

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

14. avgusta 1919 se je v Ljubljani rodila lutkarka, oblikovalka lutk, scenografka in kostumografka lutkovnih predstav Andra Avčin.


Dva potepina, Lutkovno gledališče Ljubljana, 1959; kostumi: Andra Avčin

Po poklicu je bila modistka, pred drugo svetovno vojno je izdelovala klobuke in okrasne dodatke, ukvarjala pa se je tudi z izdelavo punčk. Med vojno je bila sodelavka OF.

Leta 1953 se je kot kostumografka zaposlila v Mestnem lutkovnem gledališču. Med drugim je izdelala kostumografije za predstave Obuti maček (1953), Zvezdica Zaspanka (1955), Srečni princ (1958) in Dva potepina (1959) – na portalu SiGledal si lahko ogledate digitalno razstavo, posvečeno tej predstavi.

Leta 1963 se je zaposlila na RTV Slovenija, kjer je ostala do upokojitve. Izdelovati je začela lutke v celoti. Na RTV sta z Nacetom Simončičem ustvarila serije Butalci (1962), Peter Struna (1963), Gregec (1965), Drejček in trije Marsovčki (1967) ter Kljukčeve dogodivščine (1968). Ustvarjala je maske in pokrivala za razna gledališča in opere. Seznam vseh njenih sodelovanj s slovenskimi gledališči je dostopen na portalu SiGledal v sklopu Repertoar, bazi preteklih produkcij slovenskega poklicnega in polpoklicnega gledališča

 

Vir:
* Andreja Avčin (www.slovenska-biografija.si).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/soustvarjalka-kljukcevih-dogodivscin