Primorski poletni festival letos z 80 prireditvami in štirimi premierami

Avtor: STA

Primorski poletni festival se bo začel 24. junija s Prešernovim Krstom pri Savici v režiji Katje Pegan. Do konca avgusta se bo na različnih prizoriščih zvrstilo kar 80 prireditev in dogodkov, poleg krsta bodo na sporedu še tri premiere.


Birokrati / Foto: Jaka Varmuž

V Krstu pri Savici bodo igrali Mak Tepšić, Anja Drnovšček, Aleš Valič, Mojca Partljič in Rok Matek, predstava pa bo zaznamovala tudi ponovno sodelovanje z Avditorijem Portorož, saj bo premiera potekala v tamkajšnjem amfiteatru, so razkrili na današnji novinarski konferenci v Kopru. Predstavo poleg koprskega gledališča soorganizira Univerza na Primorskem.

Do konca festivala 31. avgusta se bo zvrstilo kar 80 različnih dogodkov, poleg uvodne predstave se obetajo še tri premiere: komedija Jureta Karasa Birokrati v režiji Jake Ivanca in produkciji Gledališča Koper, drama Gorana Vojnovića Jugoslavija, moja dežela v režiji Marka Misirače in koprodukciji Gledališča Koper, Gledališča Prijedor in Fundacija Friedrich Ebert Stiftung ter monolog avtorja Simona Stephensa Stena v morju z igralcem Francescom Borchijem v produkciji Gledališča Koper.

Festival tradicionalno poteka v vseh štirih istrskih občinah, katerim se letos pridružujejo še Sežana in onkraj meje Trst in Videm, je napovedal predstavnik Gledališča Koper Matej Sukič.

Pomen vključitve Sežane je poudarila tudi direktorica koprskega gledališča Katja Pegan, ki se nadeja, da bi v prihodnjem letu k sodelovanju pritegnili še bodočo evropsko prestolnico kulture, Novo Gorico. Gledališče Koper je po njenih besedah od ponovnega odprtja 12. maja odigralo že 35 predstav, kar priča o tem, "kakšna silna želja je po gledališču".

Koordinatorka festivala Vanja Korenč je dodala, da so od januarja potekale intenzivne priprave na izvedbo PPF, ki jih je zaznamovala negotovost zaradi epidemije. "Nismo vedeli, kdaj in pod kakšnimi pogoji bomo odprli", je povedala koordinatorka. Tudi zato so pripravili več scenarijev za izvedbo festivala.

Predsednica društva PPF Neva Zajc je omenila gostovanje Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta, ki bo v sklopu festivala odigrala kar štiri predstave. Današnjega novinarskega dogodka se je udeležil tudi Tommaso Tuzzoli, programski vodja festivala Festil, s katerim Primorski poletni festival sodeluje tudi letos.

Med številnimi dogodki se v sklopu festivala tudi letos nadaljuje PPF mladi, novost pa je program Pri svetilniku z gledališkimi predstavami in delavnicami za najmlajše.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/primorski-poletni-festival-letos-z-80-prireditvami-in-stirimi-premierami