56. Borštnikovo srečanje se začenja z Mladim gledališčem

Avtor: FBS

Festival Borštnikovo srečanje posebno pozornost namenja razvoju novih občinstev, zato se tudi letošnji program začenja s programskim sklopom Mlado gledališče, ki vabi mlade gledalce in njihove vzgojitelje in oblikuje platformo za križanje stališč, potreb in vprašanj na preseku kakovostne kulture in umetnosti ter sodobne vzgoje in izobraževanja.


Mladim gledalcem je letos namenjenih pet predstav, ogledi bodo nadgrajeni s pogovori, ki jih bo vodila dramaturginja Nika Švab. Med izbranimi predstavami sta dve nastali v slovenski produkciji, tri pa so gostujoče. Med slednjimi naj omenimo Neverjetno potovanje Rdeče kapice (La Caputxeta Galactica) katalonskega umetniškega kolektiva Insectotropics. Multimedijska predstava, ki je primerna tako za otroke kot za odrasle, ponuja izvirno predelavo priljubljene pravljice o Rdeči kapici: mladim postavlja vprašanja o tradicionalnih vrednotah, recimo prijateljstvu, zvestobi in solidarnosti, starejšim gledalcem pa odpre še pogled v nezavedne procese oblikovanja osebnosti. V predstavi sodelujejo trije video umetniki, dva slikarja, glasbenik in igralka, ki hkrati v živo ustvarjajo film tako, da lahko gledalci sledijo projekciji na velikem platnu, obenem pa opazujejo njegovo nastajanje: vidijo upravljanje različnih naprav, tehnične opreme in neposredno interakcijo med umetniki.

Volker Gerling je ustvaril vznemirljivo gledališko pripoved o ljudeh, ki jih kot neumoren popotnik in fotograf, ustvarjalec slikofrc, srečuje in portretira na svoji poti. Predstava Portreti v gibanju je pravzaprav projekt v trajanju, saj avtor redno potuje in je od leta 2003 prehodil čez 4.000 kilometrov, na poti pa je preživel več kot leto dni. Naključna srečanja z neznanci izkoristi za povabilo na obisk razstave svojih gibljivih fotografij, ob tem pa portretira skrito čarobnost na videz vsakdanjih srečanj in jih pretvarja v fotografski kino. Serija očarljivih in dragocenih utrinkov, ki jih je naključno ujel njegov fotoaparat, sproti oživi in sporoča o minljivosti trenutkov in pomembnosti medčloveških srečevanj.

Mednarodna koprodukcijska predstava Nedelja (Focus & ChaliWaté (BE) je gibalno-predmetno-lutkovna misija za otroke nad deset let, ki poskuša pogledati v bližnjo prihodnost, v kateri nas čaka konec sveta, saj se človeštvo ni uspelo prilagoditi novi ekološki stvarnosti. Prikazuje družino, ki doma v središču mesta skuša preživeti tradicionalno skupno nedeljo, medtem ko se v svetu dogaja klimatski kaos. Z uporabo lo-fi zvočnih efektov, miniaturnih vozil, lutk, videa, zamrznjene mimike in izvirne fizične poustvaritve filmskega izraza predstava obravnava iznajdljivost in trmo ljudi, ki neomajno vztrajamo pri svojih starih navadah. Raje silimo v absurdne skrajnosti, kot da bi se soočili z ekološkim kolapsom.

Predstava Tihožitje avtorjev Tina Grabnarja in Tjaše Bertoncelj s podnaslovom Devet poskusov, kako ohraniti življenje, je namenjena občinstvu starejšemu od šestnajst let in obravnava teme kot so smrt, odnos do živali in narave. V predstavi z naslovom Arhiv samozadostnosti pa se avtorici Tery Žeželj in Ivana Vogrinc Vidali ukvarjata z okoljskimi temami, kot so okoljske strategije, ekologija, odgovornost in kriza človeštva ter stiske, ki jih ob tem doživljamo.

V okviru programa Mlado gledališče pripravljajo tudi projekte Pismenost za gledališče, predstavitev projektov KUV v gledališču, Lutka med življenjem in smrtjo, predstavitev z demonstracijo, Ljubezen v času epidemije, predstavitev spletnih projektov in Mlado gledališče, treking z refleksijo ter dve delavnici, ki ju bosta vodila gostujoča avtorja. Volker Gerling bo vodil pripovedovalsko delavnico Fragmenti mesta, na kateri bodo udeleženci izbrali in obiskali javni prostor v Mariboru. Pri tem se bodo prepustili opazovanju in spremljanju občutkov, ki jih ob tem doživljajo ter na podlagi tega pripravili petminutno predstavitev v povsem svobodnem izrazu, na primer v plesu, pripovedi, pantomimi, branju … Udeleženci delavnice Montaža na odru pa bodo skupaj s kolektivom Insectotropics spoznavali ustvarjalni proces v multidisciplinarni predstavi Neverjetno potovanje Rdeče kapice.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/56-borstnikovo-srecanje-se-zacenja-z-mladim-gledaliscem