V Mariboru začetek spremljevalnega dela 56. Borštnikovega srečanja

Avtor: STA

V mariborskem gledališču se s predstavo Tihožitje - devet poskusov, kako ohraniti življenje v režiji Tina Grabnarja začenja neformalni del 56. gledališkega festivala Borštnikovo srečanje, ki bo potekalo v novem terminu. Uradno se festival s tekmovalnim delom začenja v petek, ko bo v Veliki dvorani SNG Maribor na ogled belgijska predstava Nomad.


Osrednji gledališki dogodek bo potekal do 27. junija, ko bodo podelili nagrade in Borštnikov prstan za življenjsko delo. Letos ga bo prejela Jette Ostan Vejrup, danska igralka, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji, od leta 2004 pa je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega, s katerim bo tudi nastopila v tekmovalnem programu v predstavi Sedem dni.

Organizatorji festivala so po besedah umetniškega direktorja Aleša Novaka vztrajali pri odločitvi, da ga bodo izvedli v živo, čeprav so se gostitelji mnogih drugih podobnih dogodkov v svetu odločili za hibridne oblike. Kot je ob tem povedal, festival znova prinaša kakovosten in raznolik gledališki program.

Osrednji del predstavlja neuresničen lanski tekmovalni program, ko je organizatorjem uspelo pod streho tik pred epidemijo spraviti le uvodni dan festivala. V njem je bilo sprva deset predstav, a so dve medtem že prenehali uprizarjati, tako da se bo za tekmovalne nagrade potegovalo osem uprizoritev po izboru Roka Bozovičarja, ki si je v gledališki sezoni 2019/20 ogledal več kot 110 predstav.

V tekmovalnem programu bodo predstave Sedem vprašanj o sreči Lutkovnega gledališča Ljubljana in Slovenskega mladinskega gledališča, Alice v postelji SNG Drame Ljubljana, Očiščenje Slovenskega ljudskega gledališča Celje, Sin v produkciji Mini teatra, predstava Biokozmizem:Izreka po motivih Marka Breclja in Marka Mlačnika v produkciji Zavoda Delak, Gejm Slovenskega mladinskega gledališča in Maske Ljubljana, Sedem dni Mestnega gledališča ljubljanskega, domači ansambel SNG Maribor pa se bo v koprodukciji s Konservatorijem za glasbo in balet Maribor predstavil z uprizoritvijo predstave Grmače.

Sicer pa festival kljub negotovim časom ohranja mednarodno razsežnost, saj se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine, med njimi skupina Eastman mednarodno uveljavljenega režiserja in koreografa belgijsko-maroških korenin Sidija Larbija Cherkaouija, čigar gledališka predstava Nomad bo pospremila slovesno odprtje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-zacetek-spremljevalnega-dela-56-borstnikovega-srecanja