Na ljubljanskem gradu lutkovna predstava Friderik, grajska podgana

Avtor: STA

V obrambnem jarku Ljubljanskega gradu bodo ob danes 16. uri uprizorili lutkovno predstavo z naslovom Friderik, grajska podgana po zgodbi Barbare Brodnik in v režiji Irene Rajh. Predstava je primerna za otroke od tretjega leta dalje. Za udeležbo na dogodku je potrebna predhodna najava.


Foto: Pixabay

"Friderik ni običajna podgana, ena od mnogih, ki prebivajo na Ljubljanskem gradu, ampak je pravi gospod in grajska legenda. Na gradu živi že stotine let, pozna vse skrivne prehode in ječe, videl je vse, kar se je na gradu dogajalo. Kličejo ga Friderik Prvi, ker je pri vsem prvi. Bil je na prvi bojni črti, ko so Ljubljano napadli Turki. Ko so v Napoleonovih časih grad zasedli Francozi, se je prvi naučil peči francoske rogljičke; govori se, da se je prvi tudi poljubljal po francosko. Spoznal je vse zapornike, ki so bili zaprti v grajskih ječah, in nekaterim tudi pomagal na smrdljivo svobodo," so o predstavi zapisali na spletni strani Ljubljanski grad.

Lutkovna predstava je nastala po prigodah, zapisanih v slikanici Friderik, grajska podgana. S slednjo bodo otroke spoznali z zgodovino Ljubljanskega gradu in mesta, s pomembnimi dogodki, ki so se pripetili in pomembnimi osebnostmi, povezanimi z zgodovino gradu.

Igrajo Anka Eržen, Vanja Iva Kretič, Mitja Lovše in Jure Rajšp.

V primeru slabega vremena bo dogodek odpovedan. V skladu z vladnim odlokom se lutkovne predstave lahko udeležijo zgolj osebe, ki imajo dokazilo o negativnem rezultatu testa, prebolelosti ali cepljenju, sporočajo z Ljubljanskega gradu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ljubljanskem-gradu-lutkovna-predstava-friderik-grajska-podgana