Na Novi pošti sejem mreže slovenskih gledaliških založnikov knjiga = dogodek

Avtor: STA

Na Novi pošti se bo ob 11. 6. ob 15. uri začel sejem Slovenskih gledaliških založnikov Emanat, Knjižnice Mestnega gledališča ljubljanskega (MGL), Maske in Slovenskega gledališkega inštituta (Slogi). V sklopu sejma bodo potekale predstavitve knjig, izbrano literaturo bodo ponudili po znižanih cenah, pripravili pa so tudi koncert zasedbe Lelee in DJ program.


Foto: Arhiv MGL

Sejem knjiga = dogodek sta idejno zasnovali Petra Pogorevc in Alja Lobnik. Na njem bodo predstavili štiri knjige. Maska bo predstavila delo antropologa Marca Augeja Hvalnica kolesu, ki se neposredno nanaša na več kot leto trajajoče kolesarske proteste po Sloveniji. Temo bodo komentirali avtorica spremne besede omenjene knjige Tjaša Pureber, njen urednik Janez Janša in aktivni udeleženec protestov Miha Zadnikar, so zapisali v opisu knjig na spletni strani Slogija.

Slogi bo predstavil publikacijo Igralka s svinčnikom Izbrani dnevniki (1962-1991), intimnim dnevniškim zapisom nekdanje slovenske igralke, pesnice in pedagoginje Alje Tkačev (1934-1991). Dokumentarni pogovor z gosti Kristijanom Muckom, Vinkom Möderndorferjem, Nino Skrbinšek in Marušo Oblak, tesnimi sodelavci Alje Tkačev, bo popestrilo branje odlomkov iz dnevnikov.

Knjižnica MGL bo ponudila literaturo Alaina Badiouja Rapsodija za gledališče, ki ponazarja srečanje gledališča in politike ter njuno soodvisnost. Kot piše v predstavitvi, "trije študiozni performerji", Branko Jordan (MGL), Maks Dakskobler in Mak Tepšić (AGRFT) prinašajo "svojstveno post festum občutje branja te nenavadne literature in s svojimi različnimi vtisi dodajajo na pomenu rapsodičnosti. Slednja je tudi osrednji motiv performativne uprizoritve, ki presega meje klasične bralne uprizoritve teoretskih besedil."

Emanat pa bo na podlagi knjige Skupnost emancipiranih misli in teles: Metodologije beleženja slovenskih avtoric sodobnega plesa 2 na dogodku predstavil enega od člankov dela v nastajanju, in sicer prispevek Pie Brezavšček, ki analizira koreografijo Andreje Rauch Podrzavnik "kot afirmacijo zapostavljenih potencialnosti telesa".

Sejem bodo zaključili s koncertom zasedbe Lelee v sestavi Jelena Rusjan, Damjan Manevski in Jan Kmet, program pa bo popestrila tudi DJ Taja.

Mreža Slovenski gledališki založniki je bila vzpostavljena z namenom, da poveže slovenske založnike, ki izdajajo strokovno literaturo s področja uprizoritvenih umetnosti. Sprva so nastopali skupaj zato, da bi dosegli večjo vidnost na velikih založniških prireditvah, sčasoma pa so se začeli vse bolj zavedati tudi dejstva, da jih kljub specifikam založniških programov vežejo vsebinske in produkcijske sorodnosti, pa tudi skupno bralno občinstvo. "Prav posebej nas druži vloga v izdajateljskem polju, lahko bi rekli, da gre za manjšinsko pozicijo, saj gledališki založniki s svojo izdajateljsko politiko v prostor pogosto vnašajo nevidne, obrobne in nišne vsebine, ki se ob populizmih vseh vrst vse težje borijo za obstanek in že s svojim vztrajanjem močno prispevajo k stanju širše založniške krajine" piše na spletni strani Slogija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novi-posti-sejem-mreze-slovenskih-gledaliskih-zaloznikov-knjiga-dogodek