Radijska igra Glas šakala med finalisti 73. Prix Italia

Avtor: STA

Produkcija igranega programa Radia Slovenija Glas šakala avtoric Saške Rakef in Tine Kozin se je na mednarodnem medijskem festivalu Prix Italia uvrstila med sedem finalistov v kategoriji dokumentarcev. Festival bo prihodnji teden potekal v Milanu, piše v sporočilu za javnost.


Foto: Pixabay

V kategorijo radijskega dokumentarca in reportaže Prix Italia je bilo letos prijavljenih 35 del, med sedmerico finalistov pa se ob slovenski produkciji uvrščajo še dve francoski (Arte Radio in Francem), nemška ARD, avstrijska (ORF), britanska (BBC) ter švedska produkcija.

Slovenska finalistka, dokumentarna zvočna študija Glas šakala sledi migracijski poti šakalov, ki se v zadnjih desetletjih z Balkana širi proti srednji in vzhodni Evropi, vedno večje število in prostorska razširjenost pa sprožata konflikte, povezane s človekovimi interesi.

"V seštevku različnih diskurzov – od strokovnega do poetičnega, na terenu zajetih in komponiranih zvočnih krajin, avtorice raziskujejo odnos med človeško kulturo in nečloveškimi vrstami, odnos, ki ga v mnogih dognanjih lahko neposredno prenesemo tudi na kateregakoli družbeno pogojenega Drugega. Ta odnos premišljajo tudi na ravni forme: v odmiku od besede namenjajo posebno pozornost raziskavi senzoričnega jezika, fizične izkušnje, ki jo piše zvok in tudi sama zvočnost besede," je vsebino povzela Lučka Gruden.

Po njenem zapisu se delo "tako – kot zemljevid perceptivne krajine, ki od logičnega preko asociativnega pelje do izkustvenega in nezavednega – razpira v neko drugo organizacijo časovnosti, ki zahteva drugačen način prisotnosti, pozornosti, prisluha". In po tej poti izumlja zvok, zmožen brez pokroviteljstva zastopati tega, ki glasu nima. Izumlja Glas šakala, in glas mu daje pravico do prostora, je sklenila.

Radijska igra je bila premierno predstavljena 31. decembra lani. Scenarij zanjo podpisujeta Tina Kozin in Saška Rakef, slednja je tudi režirala. Interpretke in interpreti radijske igre pa so Barbara Krajnc Avdić, Vesna Jevnikar, Blaž Šef, Nataša Živković, Aleksander Golja in Ivan Lotrič. Glasbo za Glas šakala je prispevala Bojana Šaljić Podešva, dramaturgijo Pia Brezavšček, za zvočno oblikovanje pa je poskrbel Matjaž Miklič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/radijska-igra-glas-sakala-med-finalisti-73-prix-italia