V celjskem gledališču premierno Gorazdov vozel o samomorih mladostnikov

Avtor: STA

V Gledališču Celje bodo nocoj premierno uprizorili dramo ameriške avtorice Johnne Adams Gorazdov vozel, ki tematizira problematiko samomorilnosti med mladimi. S predstavo v režiji Ajde Valcl, ki je interno premiero doživela med epidemijo, ogledalo pa si jo je tudi nekaj dijakov, želijo opozoriti na ta zamolčan pojav. Postavili so jo na mali oder.


Foto: Uroš Hočevar

Drama se odvija na šoli, ko pride mati umrlega učenca na sestanek k učiteljici. Ta je bil sprva mišljen kot skupni sestanek z učencem, starši in predstavniki šole, zato je učiteljica presenečena, da je mati nanj sploh prišla. Pretresljiva igra govori o odnosu med žalujočo materjo in čustveno učiteljico. Osnovnošolec Gorazd je storil samomor na dan, ko so ga izključili iz šole. Skozi čustveni dialog skušata mati preminulega dečka in njegova učiteljica ugotoviti, kaj je fanta pripeljalo do tragičnega dejanja.

Kot so zapisali v gledališču, gre za dramo o nekaterih ključnih vprašanjih šolskega sistema, odgovornosti učiteljskega poklica, svobode izražanja ipd. Govori o šolstvu, vlogah staršev in učiteljev v vse bolj kaotičnem svetu.

Po besedah režiserke Ajde Valcl so se kljub težki tematiki odločili za gledališki pristop, ki "se giblje v polju kriminalke". Predstava deluje kot nekakšno naknadno preiskovanje primera. Iz zasliševanja učiteljice, ki ji vprašanja postavlja Gorazdova mama, se počasi sestavlja njegova zgodba in stiska, ki je zelo kompleksne narave.

Pri snovanju predstave so sodelovali z več strokovnjaki s področja duševnega zdravja, med drugim s Saško Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki se že vrsto let posveča raziskovanju in preprečevanju samomorilnega vedenja, ter Mojco Kolar iz celjskega kriznega centra za mlade.

Igro je prevedla Tina Mahkota, dramaturginja je bila Tina Kosi, scenografka Urša Vidic, kostumografka Urša Recer, lektor pa Jože Volk. Svetlobo so oblikovali Ajda Valcl, Urša Vidic in Denis Kresnik.

Za predstavo so predvideli dvojno igralsko zasedbo. V prvem tandemu igrata Barbara Medvešček in Manca Ogorevc, v drugem Tanja Potočnik in Lučka Počkaj.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-celjskem-gledaliscu-premierno-gorazdov-vozel-o-samomorih-mladostnikov