V Ljubljani bodo podelili Župančičeve nagrade za umetnost in kulturo

Avtor: STA

Na Šentjakobskem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo nocoj podelili Župančičeve nagrade za leto 2021. Za življenjsko delo jo bo prejela arhitektka, scenografka in režiserka Meta Hočevar, za dveletno ustvarjanje pa koreografka Andreja Rauch Podrzavnik, umetnica Maja Smrekar in režiser Žiga Divjak. Podelil jih bo ljubljanski župan Zoran Janković.


Meta Hočevar / Foto: Anže Malovrh, STA

Župančičeva nagrada, ki jo podeljujejo od leta 1965, velja za najvišje priznanja Mestne občine Ljubljana na področju umetnosti in kulture.

Meta Hočevar si je nagrado za življenjsko delo prislužila s svojim odmevnim delovanjem na področju gledališkega ustvarjanja. V zadnjih desetletij se je podpisala pod več kot 200 scenografij, kostumografij in režij ter za svoje delo prejela številna domača in tuja priznanja. Po študiju se je najprej ukvarjala z arhitekturo, pozneje pa se je začela vedno bolj posvečati gledališču, najprej kot scenografka, pozneje kot režiserka, piše v obrazložitvi nagrade.

Je režiserka mnogih gledaliških predstav v Sloveniji in tujini, med pomembnejšimi so uprizoritve, izvedene v okviru festivala Wiener Festwochen: Antigona Dušana Jovanovića, adaptacija Ibsenove drame Divja račka z naslovom Družinski album in predstava Obisk avtorja Jukia Mishime. V SNG Drama Ljubljana je režirala dela Daneta Zajca, Gregorja Strniše, Dominika Smoleta in Dušana Jovanovića. Kot scenografka je sodelovala z gledališči v ZDA, Nemčiji, Avstriji, Italiji, Rusiji, Grčiji in drugod. V knjigah Prostori Igre in Prostori mojega časa se ukvarja s prostorom in časom v gledališču in arhitekturi.

Župančičeve nagrade za dveletno ustvarjanje (2019-2021) bodo prejeli koreografka in pedagoginja Andreja Rauch Podrzavnik, ki v sodobni plesni umetnosti predstavlja umetniško kakovost v plesnem in koreografsko-avtorskem smislu, intermedijska umetnica Maja Smrekar, ki svoji ustvarjalni praksi že od leta 2006 raziskuje vplive tehnologije na človeka in okolje ter poudarja status ženske in njenega telesa v postindustrijski družbi, ter gledališki režiser Žiga Divjak. Prodoren režiser mlade generacije je, kot piše v obrazložitvi, v slovenskem gledališču in družbi že pustil globok pečat.

Z Župančičevimi nagradami Mol nagrajuje zaslužne osebnosti slovenske umetnosti in kulture, ki širijo ugled Ljubljane doma in po svetu. Lani je nagrado za življenjsko delo prejel akademik arhitekt Stanko Kristl, za dvoletno ustvarjanje pa Dunja Zupančič, Dragan Živadinov, Nina Dragičević in Nino de Gleria.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-bodo-podelili-zupanciceve-nagrade-za-umetnost-in-kulturo