Objavljen razpis za nagrado mira 2021

Avtor: STA

Ženski odbor Slovenskega centra Pen Mira je objavil razpis za istoimensko literarno nagrado, ki jo podeljujejo izključno ustvarjalkam. Predlagane kandidatke morajo odlikovati izjemni dosežki na področju literarne ustvarjalnosti in celostna osebnostna drža. Predloge zbirajo do vključno 31. avgusta 2021. Nagrajenka bo razglašena na slovesnosti oktobra.


Foto: Freeimages

Nagrado podeljujejo ustvarjalkam na področjih poezije, proze, esejistike, književnega prevajanja in dramatike ter na področju premišljevanja o literaturi in kulturi.

V sklop literarna ustvarjalnost sodijo dosežki in dejanja, ki so lahko enkratna, večkratna ali kontinuirana (življenjska prizadevanja), ki dosegajo visoko umetniško ali znanstveno kakovost, obenem pa ne podlegajo stereotipom in predsodkom s področja spola.

Kot so sporočili iz odbora, nagrada mira stremi k "boljši prepoznavnosti slovenskih ustvarjalk tako v javnosti kot znotraj stroke, okrepitvi njihovega položaja na polju literature in kulture ter pravičnejšemu ocenjevanju in širši pojavnosti njihovih dosežkov tako v literarnem kanonu kot v vseh sferah življenja, od šole do bralne javnosti".

Predloge, ki morajo biti na odbor Mire poslani po pošti, bo pregledala žirija v sestavi Igor Divjak, Petra Koršič, Vesna Mikolič, Tatjana Pregl Kobe in Barbara Korun. Slednja se bo sestala v septembru.

Literarna nagrada mira, ki jo odbor podeljuje od leta 2013, poskuša predvsem opozoriti na družbenospolno neravnovesje pri podeljevanju nagrad. Lani je nagrado prejela pesnica, pisateljica in esejistka Barbara Korun. Doslej so jo prejele še Neda Rusjan Bric, Jolka Milič, Maja Haderlap, Ksenija Jus, Silvana Paletti, Svetlana Slapšak, Alenka Jensterle Doležal in Stanislava Chrobakova Repar.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/objavljen-razpis-za-nagrado-mira-2021