56. Borštnikovo srečanje v novem terminu in v živo

Avtor: STA

Organizatorji 56. festivala Borštnikovo srečanje so predstavili program, tokrat v nov termin prenesenega osrednjega gledališkega dogodka. Ta bo potekal med 14. in 27. junijem 2021, kot je povedal umetniški direktor Aleš Novak, pa so vztrajali pri odločitvi, da ga bodo izvedli v živo, čeprav so se mnogi drugi odločili za hibridne oblike.


Kot je napovedal Novak, festival prinaša kakovosten in raznolik gledališki program in je pomemben za promocijo ter uveljavljanje slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanost slovenskega gledališkega prostora, razvoj novih občinstev, relevantnost strokovnih presoj vrednotenje ustvarjalnih dosežkov, pa tudi za mednarodno promocijo slovenskega gledališča in razvoj strokovne refleksije.

Na novinarski konferenci pred mariborsko gledališko hišo so razkrili tudi ime letošnje dobitnice Borštnikovega prstana. Prejela ga bo Jette Ostan Vejrup, danska igralka, ki od leta 1989 živi in ustvarja v Sloveniji, od leta 2004 pa je stalna članica Mestnega gledališča ljubljanskega, s katerim bo tudi nastopila v tekmovalnem programu v predstavi Sedem dni.

Osrednji del festivala predstavlja neuresničen lanski tekmovalni program, ko je organizatorjem uspelo pod streho tik pred epidemijo spraviti le uvodni dan festivala. V njem je bilo sprva deset predstav, a so dve medtem že prenehali uprizarjati, tako da se bo za tekmovalne nagrade potegovalo osem uprizoritev po izboru Roka Bozovičarja, ki si je v gledališki sezoni 2019/20 ogledal več kot 110 predstav, na katere je tokrat lahko pogledal tudi s časovne distance.

"Tekmovalni program tako v aktualizacijo stopa po letu dni, po travmatičnem obdobju, v katerem si gledališče ni uspelo izboriti možnosti predaha in refleksije. S tem ne mislim zgolj na premislek produkcijskih pogojev, ki s hitrim tempom proizvodnje izčrpavajo ustvarjalce in z repertoarno inercijo topijo ustvarjalno občutljivost, temveč zlasti refleksijo odnosov znotraj gledališke skupnosti in relacij do vloge gledališča v javni sferi," je povedal Bozovičar.

Sicer pa festival kljub negotovim časom ohranja mednarodno razsežnost, saj se ga bodo udeležili številni gostje iz tujine, med njimi skupina Eastman mednarodno uveljavljenega režiserja in koreografa Sidija Larbija Cherkaouija, čigar gledališka predstava Nomad bo pospremila slovesno odprtje festivala v petek, 18. junija.

"V spremljevalnem programu se bo zvrstilo kar osem tujih gledaliških predstav, gostimo več okroglih miz in panelnih diskusij z mednarodno udeležbo ter niz zanimivih glasbenih dogodkov. Strokovni program že tradicionalno pripravljamo v sodelovanju s številnimi partnerji in soorganizatorji," je povedal Novak in v tujem delu izpostavil še gostovanje Berliner Ensemble s predstavo Pločevinasti boben v režiji umetniškega direktorja gledališča Oliverja Reesa, ki bo tudi gost festivala, in glasbeno-gledališki projekt Klub Taiga v izvedbi Teatra di Roma.

Festival nadaljuje tudi prizadevanja za vzgojo novih občinstev in vključenost študentov, čemur sta namenjena sklopa Mlado in Študentsko gledališče, letos pa program selijo tudi pred domove za starejše občane in druga nova prizorišča.

V sklopu Mladega gledališča Novak izpostavlja Neverjetno potovanje Rdeče kapice, multimedijsko predstavo, ki ponuja izvirno predelavo priljubljene pravljice o Rdeči kapici, saj mladim postavlja vprašanja o tradicionalnih vrednotah, kot so prijateljstvo, zvestoba in solidarnost, starejšim gledalcem pa odpira pogled v nezavedne procese oblikovanja osebnosti.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/letosnje-56-borstnikovo-srecanje-v-novem-terminu-in-v-zivo