Festival Spider v deseti izdaji z novo postavitvijo lanske edicije

Avtor: STA

Festival radikalnih teles Spider bo med 16. in 20. junijem v Ljubljani doživel deseto izdajo, nanj pa so povabili avtorje in avtorice, ki so na njem nastopili lani. Pričakujejo 27 umetnikov iz osmih držav, po lanskem vzoru pa bosta njihove nastope dopolnila Festival radikalnih pogovorov in (ne)konferenca o mednarodnih plesnih trgih.


Direktor festivala in vodja (ne)konference Žiga Predan je na današnji novinarski predstavitvi povedal, da so se ob deseti obletnici festivala, ki so ga prvič pripravili v Atenah v takrat slabih ekonomskih pogojih, soočili s podobnimi razmerami, zelo vsakdanje pa je medtem postalo dojemanje digitalnosti.

Digitalni sistemi zbirajo podatke in sledijo našemu početju, tudi telesom, obenem pa tudi telesa sledijo digitalizaciji. Festival tako po njegovih besedah skuša osvetliti trenutno realnost, za katero se zdi, da gre bolj kot za novo za staro realnost, in spremembe, ki jih pri tem zaznavajo telesa.

Umetniški vodja Matej Kejžar je na jubilejni festival povabil umetnike z lanske izdaje in jim pri ustvarjanju ponudil proste roke, pri tem pa so se po njegovih besedah pokazale določene skupne točke. Nastali so performansi in predstave, ki bodo bodisi trajali po več ur, se dotikali socialnih in aktivističnih tem ali pa samih vprašanj o tem, kaj sta ples in koreografija.

Iz programa je izpostavil poklon umetnici Emi Kugler, ki bo predstavila dva filma, ter premiero performansa Leje Jurišić, Bare Kolenc in avstrijskega kolektiva NO1 v poklon plesalki Marti Paulin (1911-2002) z naslovom Brina - kinestetični spomenik. Njegov naslov je Leja Jurišić pojasnila s tem, da se bodo plesalke iz druge svetovne vojne s partizanskim imenom Brina spomnili s pomočjo gibanja in telesa samega.

Na festivalu pričakujejo imena, kot so Addrien Hod, Alix Eynaudi, Ana Romih, Andreas Hannes, Bodhi Project, Benjamin Kahn, Fernando Belfiore, Isadora Tomasi, Davis Freeman in Mavi Veloso. Domačo umetnost pa bodo med drugim predstavljali še Drago Ivanuša, Jurij Konjar, Irena Z. Tomažin, Tomaž Grom, Saša Lončar in Urška Medved.

Poleg predstav, performansov in instalacij bodo na sporedu tudi koncerti in DJ program, enako kot lani pa jih bosta pospremila Festival radikalnih pogovorov po zamisli Bare Kolenc in (ne)konferenca o mednarodnih plesnih trgih.

Festival radikalnih pogovorov po besedah kuratorke ni mišljen kot predstavitev teorije zainteresiranemu občinstvu, ampak želi poslušalce pritegniti k samemu pogovoru z nastopajočimi in vabljenimi gosti, kot so filozofi in sociologi. Prvi pogovor je posvetila vprašanju družbene normalnosti v povezavi z vrednotami v trenutni danosti sveta, drugega pa vprašanju antisocialnosti kapitalizma.

(Ne)konferenca pa bo za razliko od lani, ko je na delovanje umetniškega trga pogledala v države od Baltika prek vzhodne Evrope do Grčije, tokrat usmerjena globalno, tudi v Južno Ameriko in Afriko. Po Predanovih besedah so načrtno povabili tiste sodelujoče, ki so uspeli vzpostaviti svoj način razmišljanja. Pričakujejo 15 udeležencev iz 11 držav.

Festival Spider organizira društvo Pekinpah s partnerji. Program je osredinjen okrog nekdanjega Plečnikovega letnega gledališča v Tivoliju. Konferenčni del bo potekal v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-spider-v-deseti-izdaji-z-novo-postavitvijo-lanske-edicije