V Gledališču Celje predstava na temo samomorov mladostnikov

Avtor: STA

Na Malem odru Gledališča Celje bo v četrtek uradna premiera drame ameriške avtorice Johnne Adams Gorazdov vozel, ki tematizira problematiko samomorilnosti med mladimi. S predstavo v režiji Ajde Valcl, ki je interno premiero doživela med epidemijo, ogledalo pa si jo je tudi nekaj dijakov, želijo opozoriti na zamolčan pojav samomorov med mladostniki.


Foto: Uroš Hočevar / SLG Celje

Kot je na novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tine Kosi, so predstavo načrtovali že pred epidemijo, ki je zaradi zaprtja šol še dodatno opozorila na osebne stiske mladostnikov. Po njenih besedah je lahko gledališče medij, ki lahko brez moraliziranja prikaže različne plati zgodbe in predstavi kompleksnost še tako bolečih vsebin ter gledalca povabi, da si pred njimi ne zatiska oči.

Pretresljiva drama poteka v obliki dialoga med mamo učenca Gorazda, ki po njegovem samomoru pride na govorilne ure k učiteljici. Skozi pogovor med žalujočo materjo in pretreseno učiteljico, ki je ni pričakovala na sestanek, se počasi sestavlja zgodba o osnovnošolcu, ki si je vzel življenje, obenem pa predstavi tudi dve močni ženski, ki druga drugi očitata, da sta storili premalo, ter razkrivata njuno nemoč, je povedala Tina Kosi, ki je tudi dramaturginja predstave. Kot je pojasnila, se morajo svojci in bližnji posameznika, ki je naredil samomor, soočiti z odhodom brez slovesa in močnimi občutki krivde.

Po besedah režiserke Ajde Valcl so se kljub težki tematiki odločili za gledališki pristop, ki "se giblje v polju kriminalke". Predstava deluje kot nekakšno naknadno preiskovanje primera. Iz zasliševanja učiteljice, ki ji vprašanja postavlja Gorazdova mama, se počasi sestavlja njegova zgodba in stiska, ki je zelo kompleksne narave.

Pri snovanju predstave so sodelovali z več strokovnjaki s področja duševnega zdravja, med drugim s Saško Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, ki se že vrsto let posveča raziskovanju in preprečevanju samomorilnega vedenja, ter Mojco Kolar iz celjskega kriznega centra za mlade.

Drama obenem odpira tudi širša družbena vprašanja glede zapletenega šolskega sistema, odgovornosti in obremenjenosti učiteljskega poklica ter svobode izražanja. S predstavo tako v gledališču odpirajo eno od perečih aktualnih družbenih tem, je še povedala Tina Kosi ter ob tem spomnila na predstavi Oče in Večni otrok, v katerih so prav tako spregovorili o družbeno zamolčanih temah, kot sta demenca in hendikepiranost.

Za predstavo Gorazdov vozel je predvidena dvojna igralska zasedba. V prvem tandemu igrata Barbara Medvešček in Lučka Počkaj, v drugem pa Manca Ogorevc in Tanja Potočnik. Dramsko besedilo je prevedla Tina Mahkota, za sceno je poskrbela Urša Vidic, za kostume pa Urša Recer.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-gledaliscu-celje-predstava-na-temo-samomorov-mladostnikov