Festival plesnih perspektiv Ukrep tokrat o novi sedanjosti

Avtor: STA

V Plesnem teatru Ljubljana (PTL) so festival Ukrep #2, ki po lanski prvi izdaji nadaljuje s programom plesnih perspektiv treh kontinentov, zasnovali z mislijo na to, da "nova realnost postaja nova sedanjost". Festival, ki bo raztegnjen do 12. junija, bo drevi odprl mladi plesalec Ruben Gombač s plesnima soloma Afrika v meni in Kdo sem pravi jaz?


Foto: Arhiv PTL

Pri festivalu plesnih perspektiv Ukrep so se po lanskem prvem valu epidemije novega koronavirusa namesto za odpoved odločili, da bodo izvirno edicijo razširili, nadgradili in spremenili v 12-mesečni projekt, izveden v treh programskih sklopih. Prvi sklop na temo Nova realnost je bil predstavljen junija lani.

"Za prvi sklop smo zapisali, da se na obronkih znanega v obrisih poraja 'nova realnost', ki je še ne moremo zares misliti. Je danes ta slutnja postala sedanjost? Nova realnost samoizolacije, karantene, drugačnih načinov ustvarjanja, vse to z drugim sklopom festivala postaja 'nova sedanjost'. Številne predstave v programu so nastale kot odmev na trenutno situacijo, so drzne in aktualne. Iščejo svoj izraz in svoje mesto," piše v sporočilu za javnost. Raznolik program letošnje izdaje vključuje mlade plesalce in plesalke, mednarodna gostovanja in delavnice.

Od začetnega sola mladega plesalca Rubena Gombača na temo Afrike se bodo skozi program solo predstav mladih zvrstili plesni dogodki iz Evrope in Azije, napovedujejo organizatorji. Današnji prvi festivalski dan bo že popoldan zaznamovala delavnica Ujemi impulz, ki jo bo vodila avstrijska umetnica, koreografinja, direktorica in kustosinja sodobne umetnosti Andrea K. Schlehwein, ki bo zvečer v sodelovanju z NETZWERK AKS izvedla tudi predstavo #Drhtenje, v soboto pa še predstavo Zgodbe metuljev. Sicer bosta današnji dan na zunanjem odru Gleja s soloma zaokrožili Lara Matea Ivančič in Julija Pečnikar.

V soboto bodo študentke in diplomantke Akademije za ples (AMEU) predstavile kratke plesne zgodbe in jih vključile v interier parka Špica ob Ljubljanici. V nedeljo bo na sporedu prva premiera drugega sklopa Ukrepa, predstava 1'59'', ki jo podpisuje avantgardna korejska umetnica Eun-Me Ahn, mladi korejski umetniki pa bodo v baru Prulček predstavljeni preko videa z naslovom Bidam mladi umetniki.

Drugi del festivala Ukrep #2 se bo nadaljeval 10. junija z dvema novostma plesalke, koreografinje, plesne pedagoginje in ulične umetnice Vite Osojnik – slovensko premiero plesne predstave z naslovom Človek množice ter premiero predstave Začasno zadržana telesa. Slednja bo 17. junija izvedena kot intervencija na festivalu Svetlobna gverila.

Še ena premiera pa je napovedana za zadnji festivalski dan, 12. junija. Gre za prestavo Dimenzije stika, ki jo podpisujejo Alja Branc, Jaka Komac, Karolina Gaja Rupnik Caruso in Iva Suhadolnik Gregorin. Predstava je odziv na kolektivne spremembe družbe kot tudi na spremembe vsakega izmed nas, napovedujejo v PTL.

Program festivala se bo v drugi polovici leta nadaljeval v sklop Ukrep #3: Nova prihodnost z gostovanji iz Mehike, Švedske in Južne Koreje.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-plesnih-perspektiv-ukrep-tokrat-o-novi-sedanjosti