Šentjakobsko gledališče bo jubilej obeležilo s predstavo Pelikan in simpozijem

Avtor: STA

Šentjakobsko gledališče Ljubljana bo ob 100-letnici delovanja 9. junija na prenovljenem odru uprizorilo predstavo Pelikan, ki je kot prva predstava gledališča premiero doživela leta 1921. Z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti v septembru načrtuje znanstveni simpozij in ob koncu leta izid znanstvene monografije.


Foto: Nada Žgank

Jubilejna slovesnost najstarejšega ljubiteljskega repertoarnega gledališča na Slovenskem, ki so ga 12. decembra 1920 ustanovili člani Gospodarskega naprednega društva za Šentjakobski okraj, je bila načrtovana že lansko leto, vendar so jo zaradi epidemije in prenavljanja Šentjakobskega odra prestavili na letošnje leto.

Razmere sedaj že dopuščajo odprtje gledališča, prenovljen pa je tudi oder. Na njem bo na dan, ko mineva točno sto let od prve uprizoritve predstave, premiera igre švedskega dramatika Johana Augusta Strindberga Pelikan, s katero je Šentjakobsko gledališče 9. junija 1921 odprlo svojo prvo sezono.

Strindbergova drama bo v režiji Mareta Bulca dobila sodobno preobleko. Umetniška vodja gledališča Mojca Kreft je na novinarski konferenci pojasnila, da so si želeli ustvariti igro, ki bo aktualna za sodobni čas in jo uprizoriti s sodobnimi izhodišči. Pri priredbi Strindbergove mojstrovine so se naslanjali na slovenski prevod Juša Kozaka. Rokopis, ki ga hranijo v Slovenskem gledališkem inštitutu, bo ob premieri v digitalni obliki na ogled na spletni strani SLOGI.

Bulc se je pri posodabljanju igre osredotočil predvsem na glasbeno sceno. "K predstavi smo dodali nekaj glasbenih vložkov, ki bodo bistveno pripomogli k njenemu vzdušju in dinamiki," je povedal. Avtorsko glasbo sta med drugimi prispevala glasbenica Polona Janežič in dramaturg Nebojša Pop Tasić.

V sodelovanju z Znanstvenoraziskovalnim centrom Slovenske akademije znanosti in umetnosti (ZRC SAZU) so zagnali tudi raziskovalni projekt, katerega rezultat bosta simpozij, ki bo potekal med 17. in 18. septembrom, in znanstvena monografija, v kateri bodo zbrani referati 19 tako domačih kot tujih strokovnjakov. "S projektom želimo spodbuditi preizpraševanje položaja in identitete Šentjakobskega gledališča v zadnjih stotih letih," je dejal urednik monografije dr. Rok Andres.

Direktor gledališča Milan Golob je povedal, da pripravljajo tudi fotomonografijo stotih obrazov "šentjakobčanov", ki so v obdobju stotih let delovali v gledališču. Jubilejno leto bodo 12. decembra sklenili s slavnostno akademijo v režiji Jana Bilodjerića.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/sentjakobsko-gledalisce-bo-jubilej-obelezilo-s-predstavo-pelikan-in-simpozijem