Po skoraj dveh desetletjih se vrača radijska nadaljevanka Pod svobodnim soncem

Avtor: STA

Prvič po sedemnajstih letih bodo radijski poslušalci drevi zopet slišali radijsko nadaljevanko Pod svobodnim soncem. Na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars bodo nadaljevanko predvajali v štirih delih – vsak četrtek ob 22.05. Radijska igra Pod svobodnim soncem se vrača ob 30. obletnici samostojnosti in 150. obletnici Finžgarjevega rojstva.


Foto: Pixabay

Radijska nadaljevanke v štirih delih Pod svobodnim soncem je nastala leta 2004 v koprodukciji Uredništva igranega programa in Kulturno-umetniškega programa Radia Maribor po enem najbolj branih in popularnih romanov na Slovenskem. Delo Frana Saleškega Finžgarja, podnaslovljeno kot povest davnih dedov, je za radio priredil Jože Vozny, zrežiral pa Igor Likar.

Zvočna zgodba prikazuje spopad poganskega sveta pod svobodnim soncem Slovenov in Antov. Vendar pa epski boji slovanskih plemen, pod vodstvom staroste Svaruna, v tej radijski različici romana okvirjajo predvsem dogodivščine pogumnega Svarunovega sina Iztoka in osvetljujejo temeljni spopad obeh nasprotujočih si svetov – poganskega in krščanskega, še navajajo.

V vlogi Iztoka in Irene nastopata Marko Mandić in Pia Zemljič, v vlogi Svaruna Miha Baloh, poleg njih pa še 15-članska zasedba dramskih igralcev. Igro so med drugimi sooblikovali dramaturg Pavel Lužan, tonski mojstri Miro Marinšek, Ivo Smogavec in Sašo Romih ter avtor izvirne glasbe Bojan Jurjevčič -–Jurki.

Radijsko igro Pod svobodnim soncem bodo predvajali tudi na slovenskem programu Radia Trst A, po objavi v etru pa bo dostopna še 30 dni.

Slovenski pisatelj, dramatik, prevajalec in duhovnik Fran Saleški Finžgar (1871-1962) je poznan predvsem po daljših in krajših pripovedih o kmečkem in meščanskem življenju, pisal pa je tudi ljudske igre. Napisal je več kot 50 del.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/po-skoraj-dveh-desetletjih-se-vraca-radijska-nadaljevanka-pod-svobodnim-soncem