Festival Ljubljana napovedal 69. festivalsko poletje

Avtor: STA

Festival Ljubljana je ob osrednjih sponzorjih predstavil 69. festivalsko poletje. Po besedah direktorja in umetniškega vodje Darka Brleka so si pri pristojnih uspeli izboriti mnenje, da niso zbiranje, ampak kulturni dogodek, zaradi česar bodo manj kot lani omejeni pri številu obiskovalcev. Ljubljana Festival začne 1. 7. 2021.


Foto: Pixabay

Kot je uvodoma poudaril Brlek, festivala ne bi bilo brez ustanoviteljice, Mestne občine Ljubljana, in podpore župana Zorana Jankovića. Sicer pa so po njegovih besedah sestavili program, ki bo v Ljubljani gostil svetovno znana imena, nekatera že slišana, in tudi številne domače umetnike.

Po županovih besedah je bila kultura v času epidemije cvoida-19 ena tistih panog, ki je bila najbolj prizadeta, če se prišteje še gostinstvo in hotelirstvo, pa je bil prizadet celotni sektor turizma. Letos bodo dali poudarek evropskim turistom, z Ljubljana Festivalom pa prestolnici in Sloveniji po njegovih besedah vračajo kulturno življenje ter možnost zaslužka za tiste poklice, ki sodelujejo pri festivalu, kot so oblikovalci luči in zvoka.

Ob tej priložnosti je povedal, da so dobili gradbeno dovoljenje za prenovo Križank, kjer bodo še letos postavili streho "v dobrobit vseh umetnikov in obiskovalcev festivala". Upa tudi na ureditev odnosa z državo glede Srednje šola za oblikovanje in fotografijo, z odprtjem prenovljene Cukrarne in prenovo Roga pa se po njegovih besedah kultura v Ljubljani širi proti vzhodu in bo imela ključno vlogo v tem delu mesta.

Ljubljana Festival bo v 69. izdaji 1. julija na Kongresnem trgu odprl Orkester Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga z dirigentom Valerijem Gergijevim, ki ju festivalsko občinstvo že pozna. Po Brlekovih napovedih bo na sporedu tudi slovensko delo, simfonična pesnitev Bela krajina Marjana Kozine.

Glasba slovenskega skladatelja bo zazvenela tudi ob zaključku festivala 8. septembra, ko bo nastopil Simfonični orkester Radia ORF z Dunaja. Poustvaril bo prav za to priložnost naročeno noviteto Vita Žuraja. Med odprtjem in zaključkom pa se bodo zvrstila številna domača in tuja imena, nekatera so na festivalu prav tako že nastopila.

Med nastopajočimi bodo pevci Ana Netrebko, Elina Garanča, Sonya Yoncheva, Sabina Cvilak, Jonas Kaufmann, Jusif Ejvazov, Placido Domingo, Jose Cura in Branko Robinšak, pianista Martha Argerich in Arcadi Volodos, flavtistka Irena Grafenauer, harmonikar Marko Hatlak, Zbor Dunajskih dečkov, Kraljevi orkester Concertgebouw z dirigentom Danielom Hardingom, Filharmonični orkester Baltskega morja in Zbor Furlanije - Julijske krajine.

Mariborski operni in baletni ansambel bosta izvedla Puccinijevo Madamo Butterfly in balet Peer Gynt Edwarda Cluga, Ensemble Dissonance bo s sopranistko Niko Gorič in dirigentom Markom Letonjo spomnil na Mahlerja v Ljubljani. Plesni del bo ponudil tudi performans Tango Story Andreje Podlogar in Blaža Bertonclja, lani odpadli muzikal Lolita iz Sankt Peterburga in uspešnico z Broadwaya Chicago. V gledališkem delu bosta na sporedu predstavi In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek Anton Podbevšek Teatra po monografiji Andreja Inkreta ter koprodukcija Vsi ptice po dramskem tekstu Wajdija Mouawade.

Brlek je omenil tudi nekaj festivalskih stalnic, kot so mojstrski tečaji pod umetniškim vodstvom Branimirja Slokarja in mednarodna likovna kolonija med 11. in 16. julijem. Festival bo po njegovih besedah lahko sprejel več obiskovalcev kot lani, ker bodo sedišča na enometrski razdalji.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/festival-ljubljana-napovedal-69-festivalsko-poletje