V Osmo/zi Turšičev informans VOKALOMATON::2025

Avtor: STA

V produkciji Zavoda Delak bo postgravitacijski umetnik Miha Turšič drevi ob 21. uri v Osmo/zi izvedel informans VOKALOMATON::2025. Umetnik bo po najavi "procesiral konstrukcijo vokalomatona, instrumenta za proizvodnjo glasu v pogojih brez atmosfere". Informans je del priprav na tretjo ponovitev petdesetletne predstave NOORDUNG::1995-2045 leta 2025.


Foto: Arhiv Zavod Delak

Turšič je postgravitacijski umetnik, raziskovalec umetnosti in humanistike v vesolju ter soustanovitelj umetniške skupine Postgravityart in Kulturnega središča evropskih vesoljskih tehnologij.

Turšič je pojasnil, da je VOKALOMATON::2025 "instrument za proizvodnjo glasu v vesoljskih pogojih, tam, kjer ni zraka kot osnovnega medija, potrebnega za prenos zvoka. Namesto zraka uporabimo radijske valove. Sam glas pa proizvajamo iz materialnosti, kakršna je v vesolju, torej iz različnih visokoenergetskih delcev, ki potujejo po vesolju z izredno visokimi hitrostmi. Instrument bo te delce zaznaval, prepoznaval njihove frekvence ter jih artikuliral v zvočne kompozicije projekta NOORDUNG::1995-2045. Zvok, ki bo nastal skozi vokalomaton, se bo potem oddajal preko radijskega signala na Zemljo, kjer ga bo možno sprejemati na tudi zelo preprostih UHF antenah."

VOKALOMATON::2025 bo torej tudi del umetniškega satelita. Turšič je pojasnil, da je ključna naloga v sklopu razvoja umetniškega satelita predvsem razvoj umetniških podsistemov in instrumentov, ki bodo omogočili izvedbo mita petdesetletne predstave NOORDUNG::1995-2045, in vokalomaton je eden od njih. Vse skupaj pa je po besedah sogovornika tudi del priprav na tretjo ponovitev petdesetletne predstave, ki bo leta 2025.

Kakšen je namen današnjega informansa v sklopu projektov? "Postgravitacijska umetnost se ukvarja z vprašanjem umetniške produkcije v vesoljskih pogojih. Okolje je namreč ključni, prevečkrat spregledan ali celo zanemarjen, dejavnik umetniške produkcije. Osebno se v zadnjih letih ukvarjam predvsem z vprašanjem spregledanih dejavnikov, ki oblikotvorno vplivajo na umetniško produkcijo. Najbolj očitni so seveda družbeni in ekonomski pogoji, dostop do določenih znanj, infrastruktur, tehnologij, gradiv kot tudi prostorov."

Trenutno Turšič deluje na Waag v Amsterdamu, kjer omogoča umetniške rezidence v znanstvenih, tehnoloških in proizvodnih organizacijah in podjetjih, kjer se umetniki v sodelovanju z znanstveniki in tehnologi lotevajo skupnih izzivov. "Pri tem je ključno, s kakšnimi znanji in viri ta sodelovanja razpolagajo, ker le ta vplivajo na kvaliteto in sporočilnost končnega rezultata," je povedal sogovornik.

Po njegovih besedah je projekt, kot je VOKALOMATON::2025, "primer umetnine, ki omogoča vokalno produkcijo v za človeka tujem okolju, za kar je potreben razvoj popolnoma nove tehnologije, ki temelji na povezovanju znanstvenih, tehnoloških in umetniških znanj". Po Turšičevih besedah je pri tem ključna "tudi visoka kultura sodelovanja, kjer so posamezni strokovnjaki pripravljeni sestopiti z varnih prestolov svojih domen in z radovednostjo prisluhnejo in sodelujejo z drugimi strokovnjaki".

Na drevišnjem informansu bo procesor vokalomatona Turšič, protagonisti bodo Dunja Zupančič, Gregor Mesec, Gregor Prah in Marko Mlačnik, atraktor pa Dragan Živadinov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-osmo-zi-tursicev-informans-vokalomaton-2025