V Mariboru nova, najdaljša edicija festivala Prestopi

Avtor: STA

V Mariboru se danes z razgrnitvijo novega murala umetnika Mihe Peperka na steni GT22 začenja 5. edicija mednarodnega festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi. Po napovedih kulturno-umetniškega društva Moment bo najdaljša doslej, saj datum njenega zaključka še ni znan.


Letošnja edicija festivala Prestopi bo trajala od konca maja do nadaljnjega. "Organizacija živega mednarodnega festivala v času korone je kot tek čez premikajoče se ovire, zato smo se odločili, da predvidene dogodke izvedemo postopoma, korak za korakom," so sporočili iz Momenta.

Tokratni Prestopi tako ne bodo ponudili klasičnega, strnjenega festivalskega dogajanja, kot je bilo v navadi doslej, temveč bodo dogajanje razporedili čez prihodnje mesece. "Če nismo mogli organizirati klasičnega festivala, bomo pa najdaljšega. Praznovali bomo, dokler bomo lahko," pravijo pri Momentu.

Vztrajajo pri izvedbi festivala v živo, saj svoje poslanstvo razumejo predvsem kot ustvarjanje žive umetnosti za žive ljudi. "Pogrešamo druženje, pogrešamo publiko, priložnosti za burne debate, pogrešamo ranljivost, negotovost in razburljivost, ki jih prinaša samo živo gledališče. To bomo izvedli v tolikšni meri, kot zmoremo in znamo," so zapisali.

Odprtje festivala bo danes ob 19. uri, ko bodo na zadnji steni GT22 razgrnili novi mural celjskega umetnika Mihe Peperka, ki "bo v čast nevladniški trmi, naivnosti in vztrajnosti prikazoval boj z mlini na veter".

Nadaljnji program bodo organizatorji napovedovali sproti, med drugim pa izpostavljajo predstavo Imagine-toi francoskega klovna Juliena Cottereauja, nekdanjega vodje klovnov v Cirque du Soleil.

Dogajanje se bo delno prepletalo s platformo za internacionalizacijo sodobnih performativnih umetnosti Trigger 21, ki se prav tako danes začenja v Mariboru. Njen namen je pridobivanje specializiranih znanj s področja oblikovanja strategij in metodologij za distribucijo, mreženje in internacionalizacijo sodobnih scenskih umetnosti.

Prve tri edicije festivala neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Prestopi so potekale v letih 2010, 2011 in 2012, nato so ga po nekajletnem premoru ponovno obudili leta 2019 in od takrat poteka bienalno.

Organizator festivala je kulturno-umetniško društvo Moment, ki v Mariboru deluje znotraj skupnosti GT22 in programsko osmišlja Intimni oder. Njihov fokus je razvoj sodobnega neodvisnega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-mariboru-nova-najdaljsa-edicija-festivala-prestopi