V Ljubljani in Mariboru tretji Trigger

Avtor: STA

V Ljubljani in Mariboru bo od 29. maja do 2. junija potekal tretji festival sodobnih neodvisnih uprizoritvenih umetnosti Trigger, s katerim želijo umetnikom ponuditi možnosti za sodelovanja na mednarodnem trgu. Program obsega 12 uprizoritev različnih neodvisnih producentov, pogovore in izobraževalni del.


Letos se organizatorji osredotočajo na prihodnost internacionalizacije v času zdravstvene, družbene in ekološke krize. Danes bo v sodelovanju s Centrom za kreativnost in Festivalom Prestopi v Lutkovnem gledališču Maribor potekala konferenca Decentralizacija umetnosti, ki je tudi del programa Odri brez meja. Poleg tega bo na Mariborski tržnici in v kulturnem centru GT22 na ogled pop-up opera Lirični utrinki v mestu.

V Lutkovnem gledališču Maribor bodo pripravili predavanje Skupno v skupnosti: Sedemdeset let zadružnih domov kot družbene infrastrukture z Asto Vrečko, Rastkom Pečarjem, Blažem Babnikom Romaniukom in Martino Malešič, pozneje pa bodo v sklopu pogovora Povezujmo centre predstavili primere dobre prakse kulturne producente iz Slovenije in tujine.

V gledališču bodo še gostili razpravo Ponovno osrediščimo umetnost o izzivih dela, razmišljanja, programiranja in povezovanja umetnosti izven urbanih centrov ter uprizorili Heroja 2.0 – Predstavo vseh predstav Uroša Kaurina in Vita Weisa. V GT22 bodo zvečer odprli Festival Prestopi.

V nedeljo bo v ljubljanski Stari mestni elektrarni na sporedu predavanje Roka Bozovičarja in Pie Brezavšček Delokrožja slovenske scenske umetnosti, predstava Sine Nataše Živković in interaktivna instalacija Arhiv samo-zadostnosti avtoric Tery Žeželj in Ivane Vogrinc Vidali, ki bo na ogled tudi v torek. V gledališču Glej bodo prikazali predstavo Ni mogoče čakati zaman Leje Jurišić in Miklavža Komelja, pri Športni dvorani Tabor pa predstavo Beton Ltd.: Ich kann nicht anders Primoža Bezjaka, Branka Jordana in Katarine Stegnar.

V ponedeljek bo v Španskih borcih sledila predstava Lepa kot slika Simone Semenič, na Novi pošti predstava Slaba družba Vita Weisa, v Stari mestni elektrarni predstavitev projekta RESHAPE the arts Milice Ilić ter pogovor s Tejo Reba ter istoimenska delavnica kolektivnega branja tarot kart z Martinom Schickom in Petrom Dlouhyjem.

Gledališče Glej bo v torek prikazalo vizualni esej s čajno ceremonijo Opijske ladje Neje Tomšič in predstavo Jubilej kolektiva En drag ansambel, ki ga sestavljajo Rok Kravanja, Daniel Petković, Urban Belina in Ajda Tomazin. Na isti dan bosta v Stari mestni elektrarni Uroš Kaurin in Vito Weis prikazala predstavo Heroj 3.0 - Več kot besede.

Zadnji dan bodo bo v športni dvorani Tabor na ogled predstava Skupaj Leje Jurišić in Marka Mandića, v Stari mestni elektrarni pa Beton Ltd. Grosse Erwartungen Primoža Bezjaka, Branka Jordana in Katarine Stegnar.

Trigger je platforma za sodobne uprizoritvene prakse, ki jo Gledališče Glej razvija skupaj s Centrom za kreativnost, Momentom, Slovenskim mladinskim gledališčem in Zavodom Maska (program Nove pošte), Mestom žensk, Pekinpahom in Bunkerjem. Namenjena je krepitvi kompetenc neodvisnih producentov in umetnikov s poudarkom na internacionalizaciji in mednarodnih povezavah.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ljubljani-in-mariboru-tretji-trigger