Eden najpomembnejših slovenskih dramatikov

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

29. julija leta 1992 je umrl slovenski dramatik, pisatelj in dramaturg Dominik Smole, ki je delal tudi kot novinar in urednik, bil je član gledališkega sveta Odra 57, upravnik in umetniški vodja Slovenskega mladinskega gledališča, dramaturg SNG Drama Ljubljana. Leta 1963 je prejel Prešernovo nagrado za življenjsko delo, ki je bila predvsem nagrada za njegovo Antigono.


Dominik Smole / Foto: Wikimedia Commons

Antigona, ki je nastala po motivih Sofoklejeve tragedije, je bila prvič uprizorjena leta 1960 na Odru 57 (režiral jo je Franci Križaj), tej uprizoritvi pa so sledile številne druge – do danes so jo uprizorili v SNG Drama Ljubljana (1960, 1987), Drami SNG Maribor (1960, 2010), Slovenskem stalnem gledališču Trst (1971), Mestnem gledališču ljubljanskem (1983, 2014) in Prešernovem gledališču Kranj (1988).

Vladimir Kralj o Antigoni DOMINIKA SMOLETA: Tako idejno bogatega in stilno dovršenega dramskega besedila nismo slišali na Slovenskem že od Cankarja dalje.*

Njegovo drugo najbolj znano dramsko delo Krst pri Savici je bilo prvič uprizorjeno leta 1969 v ljubljanski Drami (režija: France Jamnik), pozneje je zaživelo tudi na odrih drugih slovenskih gledališč, v sezoni 1993/1994 so dramo uprizorili v SNG Nova Gorica – posnetek predstave je dostopen tudi prek pregledovalnika posnetkov na portalu SiGledal.

Poleg omenjenih dram je napisal številna druga besedila, nekatera so dostopna v Digitalni knjižnici Slovenije, na odrih slovenskih gledališč so poleg omenjenih zaživele še drame Cvetje zla, Igra za igro, Igrice, Potovanja v Koromandijo in Zlata čeveljčka. Za besedilo Zlata čeveljčka je leta 1983 na Tednu slovenske drame prejel Grumovo nagrado. Seznam vseh uprizoritev njegovih dramskih del je dostopen v sklopu Repertoar.

Po romaneskni predlogi Črni dnevi in beli dan je nastal kultni film Boštjana Hladnika Ples v dežju iz leta 1961. Leta 2012 so v Mestnem gledališču ljubljanskem in Anton Podbevšek Teatru filmsko mojstrovino prenesli na gledališki oder. Po avtorju je poimenovana nagrada, ki jo od leta 2005 na festivalu Borštnikovo srečanje podeljuje strokovna žirija za izvirno dramsko besedilo, prevod, dramatizacijo, jezikovno adaptacijo, lektorski dosežek ipd.

 

* Vladimir Kralj: "Dominik Smole, Antigona." Naša sodobnost, letnik 8, številka 8/9.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/eden-najpomembnejsih-slovenskih-dramatikov