LGL na festivalu v Montrealu s predstavo Misterij sove

Avtor: LGL

Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL) se danes s predstavo Misterij sove predstavlja na gledališkem festivalu Cinars Biennale v kanadskem Montrealu. Organizatorji so predstavo v program uvrstili že lani, ko bi jo morali odigrati v živo, a je zaradi pandemije festival odpadel. Letos poteka prek spleta.


Foto: Jaka Varmuž

Fracosko-slovenska koprodukcija Misterij sove je poseben mednarodni poklon ustanovitelju slovenskega lutkarstva Milanu Klemenčiču. Na oder postavlja miniaturne like iz njegove predstave Sovji grad iz leta 1936, ki je poleg Doktorja Fausta v celoti ohranjena predstava njegove lutkovne zapuščine, so o predstavi zapisali na spletni strani LGL. Režiral jo je Francoski režiser Renaud Herbin, idejo zanjo pa je dobil ravno v LGL, kjer so ga navdušile Klemenčičeve lutke.

Uprizoritev je svetovno premiero doživela leta 2017 na lutkovnem festivalu v Charleville Mezieresu v Franciji. Tako tam kot v Sloveniji so jo "pospremile navdušujoče ocene kritikov, ki so izpostavili duhovito in domiselno režijo, natančnost in osredotočenost umetnikov, vrsto genialnih idej, ki so med seboj lepo povezane, privlačnost predstave, ki ponuja številne ravni branja", so še zapisali na LGL.

Vsebino predstave je oblikovala francoska pisateljica Célia Houdart. Prvotno zgodbo avtorja Franza Poccija, v kateri se naslanja na vprašanja preobrazbe, zvijač in prevare, je nadgradila v duhu sodobne filozofske pripovedi.

V ospredje postavlja junaka Viteza Čukolova, ki je začaran v sovo. Človeška podoba se mu lahko povrne le takrat, ko poišče nekoga, ki mu bo v želji po uresničevanju želja populil vsa peresa. Pot se mu prekriža s prebrisanim Gašperčkom Larifarijem, ki si zaželi postati minister. Začarani vitez ga mora s svojimi peresi ves čas reševati iz zapletenih situacij. Vse dokler ni izpuljeno zadnje pero. Protagonista v predstavi igrata animatorja Maja Kunšič in Iztok Lužar.

Bienalni festival poteka že od leta 1984 in je eno najpomembnejših in največjih mednarodnih dogodkov na področju uprizoritvenih umetnosti. Redno ga obišče okoli 1900 profesionalnih gostov iz več kot 50 držav, predstavi pa se več kot 400 predstav. V program so vključene tudi različne delavnice, razstave in drugi dogodki. Glavni namen je spodbujanje medsebojnih povezav različnih producentov po svetu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/lutkovno-gledalisce-ljubljana-se-predstavlja-na-festivalu-cinar-v-kanadi