Vodenje Prešernovega gledališča Kranj bo prevzel Jure Novak

Avtor: STA

Mestna občina Kranj je za novega direktorja Prešernovega gledališča Kranj imenovala Jureta Novaka. Njegovo imenovanje so mestni svetniki obravnavali na sredini seji. Novak, ki je predhodno dobil tudi soglasno podporo strokovnega sveta, sveta zavoda in kolektiva gledališča, bo vodenje gledališča prevzel konec junija.


Foto: Arhiv PGK

Novak bo na mestu direktorja nasledil Mirjam Drnovšček, ki je Prešernovo gledališče Kranj vodila deset let. V sodelovanju z dolgoletno vodjo umetniškega oddelka Marinko Poštrak bo gledališče vodil tudi umetniško, so sporočili iz kranjskega gledališča.

Novak je glede svoje vizije razvoja in prihodnosti kranjskega sodišča povedal medijem, da je smer, ki sta jo začrtali Mirjam Drnovšček in Marinka Poštrak, odlična. Sam si bo zato prizadeval za nadaljnji razvoj in nadgradnjo že postavljenih odličnih temeljih. Gledališče tako ne bo doživelo nobenih večjih pretresov. Naslednja gledališka sezona je že postavljena, za naprej pa Novak računa, da bo v sodelovanju z dosedanjo direktorico in s pomočjo njenih izkušenj ustvarjal nadaljnji program.

Novaku se zdi ključen tudi razvoj Tedna slovenske drame, ki ga vsako leto organizira kranjsko gledališče. "To je zagotovo festival nacionalnega pomena. Je edini, ki sistematično že vrsto let skrbi za slovensko dramatiko," je poudaril Novak. Zato meni, da je festival treba še nadgraditi in ga razširiti. "Festival si tudi na nacionalnem nivoju zasluži priznanje in s tem tudi financiranje, da postane še več, kot je," je poudaril.

Novak je gledališki režiser, performer, pisec in prevajalec. Najprej je študiral filozofijo in sociologijo kulture na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani, nato je vpisal študij gledališke in radijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, ki ga je leta 2006 zaključil s postavitvijo Kislega mačka Caryl Churchill. Od tedaj je režiral in izvedel vrsto projektov. Med letoma 2007 in 2010 je umetniško vodil Gledališče Glej. Je reden gost mednarodnih festivalov.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/novo-vodstvo-presernovega-gledalisca-kranj