Gledališče Glej s performansom Od blizu v poletno sezono na odru in na prostem

Avtor: STA

Gledališče Glej bo nocoj premierno izvedlo performans Od blizu kot zaključek mednarodnega projekta Boundary Crossing, ki je združil mlade umetnike iz Slovenije, Nizozemske in Turčije. Zatem bo v okviru platforme Trigger povezal neodvisno uprizoritveno sceno na temo decentralizacije umetnosti, junija in julija pa bo sledil festival #soteskaopen.


Foto: Barbara Ribnikar, Nika Batista in Nina Ramšak Marković

Interaktivna instalacija oziroma performans Od blizu, ki ga podpisujejo avtorice Barbara Ribnikar, Nika Batista in Nina Ramšak Marković, se sooča z vprašanji stereotipov, predsodkov, sodb, mnenj, ki jih imajo ljudje o drugih in o sebi, je na današnji predstavitvi povedala producentka Anja Pirnat. Performans bo zaključil šesttedenski projekt Boundary Crossing, v katerem so mlade slovenske ustvarjalke sodelovale s študenti in diplomanti izobraževalnih ustanov iz Utrechta in Istanbula. V tem obdobju so se udeleževali predavanj in delavnic, poudarek pa je bil na spoznavanju različnih oblik uprizarjanja.

Dogodek bodo junija ponovili tudi na festivalu #soteskaopen, ki želi v okviru t.i. Kulturne četrti Soteska z različnimi vsebinami nagovoriti in povezati lokalne prebivalce okrog Gregorčičeve ulice. Po besedah vodje Gleja Inge Remeta Sotesko kot skupnostni projekt izvajajo že tretje leto, ob razmerah zaradi covida-19, zaradi katerih je bilo gledališče pol leta zaprto, pa so se odločili postaviti zunanje prizorišče, ki bo lahko sprejelo 60 obiskovalcev.

Na festivalu bodo uprizarjali predvsem produkcijo Gleja, tudi iz preteklih sezon, oder pa so ponudili še drugim producentom, ki nimajo prostora za izvedbo vsebin, kot so Moment, Via Negativa, Mesto žensk, Plesni teater Ljubljana in Festival Fabula.

Dogodki bodo po besedah Inge Remeta tekli tako znotraj kot na prostem, v času festivala, ki bo trajal od 3. junija do 2. julija, pa bodo izvedli tudi dve premieri: koprodukcijo med Glejem in Momentom Kako smo prišli do sem? Mateja Recerja in Gregorja Zorca ter Under Construction - prvi zunajinstitucionalni projekt kolektiva Počemučka.

Med 29. majem in 2. junijem pa bo Glej poleg Maribora prizorišče tretje izvedbe platforme Trigger za internacionalizacijo sodobnih performativnih umetnosti, s katerim želijo slovenskim umetnikom izboljšati možnosti za sodelovanja na mednarodnem trgu. Njegov osrednji del bo po besedah programske koordinatorke Barbare Poček obsegal 12 uprizoritev različnih neodvisnih producentov, ki si jih bodo lahko ogledali tuji selektorji, poleg predstav pa platforma združuje tudi pogovore in izobraževalni del.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/gledalisce-glej-s-performansom-od-blizu-v-poletno-sezono-na-odru-in-na-prostem