V novogoriškem gledališču na ogled kostumi Marije Vidau

Avtor: STA

V foyerju Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bodo zvečer ob 19. uri odprli razstavo kostumov, ki jih je v novogoriškem gledališču ustvarila Marija Vidau. Po besedah kuratorke razstave Valentine Cunja je Marija Vidau občutljiva in pozorna kostumografinja, ki je razvila edinstven in prepoznaven slog.


Foto: Arhiv SSG Trst

Na odprtju razstave z naslovom Nedvomno ... Marija Vidau bosta poleg Valentine Cunja spregovorili tudi direktorica SNG Nova Gorica Maja Jerman Bratec in poznavalka dela Marije Vidau Nataša Sosič. Odprtje bodo neposredno prenašali na Facebook profilu in YouTube kanalu SNG Nova Gorica.

Po besedah kuratorke Marija Vidau spretno prepleta med gostimi in barvitimi tkaninami svojih oblačil. "Ključnega pomena bo v letih njeno dosledno iskanje nenavadnih materialov. Žameti in prosojnosti srečujejo perje in usnje, ki se usklajujejo s plastiko in kovinami ter se prelivajo v bogate, ekscentrične in ironične dialoge. Njeno vodilo je eksperimentiranje. Igre razmerij in tekstur, ki se vedno med seboj zelo razlikujejo, oživijo posebne sinergije, ki izpopolnijo vsako gledališko predstavo z navidezno preprostostjo. Vse to se harmonično pretaka v celoto, takoj ko obleko naseli telo, ki ostane hkrati popolnoma svobodno, da se izraža brez omejitev," je ob razstavi zapisala Valentina Cunja.

Marija Vidau je kostumografka, ki je na najizrazitejši način zaznamovala estetiko predstav novogoriškega in tržaškega gledališča. Znala je prisluhniti tako režiserjevim željam kot zahtevam igralcev, za katere kostum ne sme biti ovira. Od leta 1975 je sodelovala z novogoriškim gledališčem, za katerega je ustvarila kostume za 23 predstav.

Marija Vidau se je rodila na Opčinah leta 1942. Študirala je na Akademiji za kostumografijo in modo v Rimu, kjer je diplomirala leta 1970. Izpopolnjevala se je v ZDA, kjer je sodelovala z znamenitimi zvezdniki filmske industrije. Kot gledališka kostumografinja se je po vrnitvi zaposlila v SSG Trst, hkrati pa sodelovala z drugimi poklicnimi gledališči po Sloveniji.

Poskrbela je za kostumsko opremo pri okrog 120 gledaliških predstav, za katere je prejela vrsto nagrad, med njimi tudi nagrado Prešernovega sklada, zlati lovorjev venec v Sarajevu, nagrado v Palazzo delle esposizioni v Rimu in sterijevo nagrado v Novem Sadu. Leta 2019 je prejela tudi nagrado za življenjsko delo Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

Razstava, ki bo prikazala kostumografkin občutek za kombinacijo različnih, tudi nenavadnih materialov, bo na ogled do septembra.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-novogoriskem-gledaliscu-na-ogled-kostumi-marije-vidau