Igralec, ki je jezdil v prvem delu Vinetouja

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

21. julija pred 99 leti se je rodil gledališki, filmski in televizijski igralec Demeter Bitenc, ki je otroštvo preživljal med Ljubljano in Staničevo kočo pod Triglavom. V ozadju Staničeve koče se je pojavil tudi v prvem slovenskem filmu V kraljestvu Zlatoroga (1931).


Demeter Bitenc / Foto: Daniel Novakovič, STA

Igre se je učil pri Slavku Janu. Igral je v SNG Drama Ljubljana, Narodnem kazalištu na Reki, Pozorištu komedija v Beogradu in v SLG Celje. Leta 1960 je postal svobodni filmski igralec ter z velikim opusom stranskih vlog nastopil v več kot 200 filmih domačih in tujih (italijanskih, nemških, francoskih, britanskih in ameriških) producentov.

Ljudje so ga zlasti poznali po mnogih filmskih vlogah, še posebej negativnih ali najbolj v uniformah sovražnikov, bodisi nemških ali italijanskih.1

Čeprav se je zapisal predvsem filmu, je v slovenskih gledališčih ustvaril več kot 40 vlog. Bil je Galileo Galilei v istoimenski predstavi Bertolta Brechta (Slovensko mladinsko gledališče, 1996), Neron v predstavi Britanik Jeana Racina (SNG Drama Ljubljana, 1953), Rozenkranc v Shakespearjevem Hamletu (SNG Drama Ljubljana, 1948), Mortimer v Schillerjevi Mariji Stuart (SNG Drama Ljubljana, 1944).

Demeter Bitenc: Žalostno je, ko pride neka družba do tistega stadija, ko misli, da kultura ni več potrebna, in vanjo ne vlaga več.2

Največkrat je sodeloval z režiserji Brankom Gavello (šestkrat), Milanom Skrbinškom (šestkrat) in Slavkom Janom (petkrat). Zadnja uprizoritev, v kateri je sodeloval, je bila predstava Tri sestre avtorja in režiserja Fulvia Iannea (Cankarjev dom, 2001). Seznam vseh njegovih vlog v slovenskih gledališčih boste našli na portalu SiGledal v sklopu Repertoar.

 

1 Marijan Zlobec: "Poslovil se je legendarni filmski in gledališki igralec Demeter Bitenc" (marijanzlobec.wordpress.com, 22. 4. 2018).
2 Demeter Bitenc: "V bistvu je film tovarna sanj" (www.rtvslo.si, 12. 11. 2014).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralec-ki-je-jezdil-v-prvem-delu-vinetouja