Drama Festival in Drama pred vrati

Avtor: SiGledal

V SNG Drama Ljubljana bodo obeležili Drama Festivala 2020 in 2021, ki nista bila izvedena zaradi epidemije. V sredo, 26. maja, bodo s predvajanjem posnetka Emilie Galotti obeležili spomin na Igorja Vuka Torbico, 29. maja pa bo na vrsti slavnostna premiera Nočnega pisca Jana Fabra.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Poleg predstav, ki bodo maja in junija odigrane na malem in velikem odru, v Drami pripravljajo tudi številne druge dogodke, ki se bodo odvijali pod naslovom Drama pred vrati. Z njimi bodo obeležili tudi Drama Festival 2021, ki ga zaradi epidemije že drugo leto zapored niso mogli izvesti.

S predvajanjem arhivskega posnetka Emilie Galotti se bodo poklonili spominu na lani preminulega režiserja Igorja Vuka Torbico. Predstava je bila premierno uprizorjena v sezoni 2018/2019. V okviru Drama Festivala so v preteklih letih v gostovale tri predstave v njegovi režiji: Tollerjev Hinkemann (2016), Shakespearjev Tih Andronik (2018) in Tolstojeva Moč teme (2019). Režiser je poleg SNG Drama Ljubljana sodeloval tudi s Prešernovim gledališčem Kranj.

Eden od vrhuncev sklopa Drama pred vrati bo premiera predstave Nočni pisec Jana Fabra. Predstava bo na ogled 29. in 31. maja ter 1. junija. 8. junija pa bodo na vrtu za Dramo ponovnon uprizorili sodobno dramsko opero Deklica s strunami Marjana Nečaka in Maje Hrgović, ki je premiero doživela na peti izvedbi Drama Festivala junija 2018. Predstava bo junija gostovala na festivalu Zlati lev v Umagu, septembra pa na mednarodnem festivalu v Kielcah na Poljskem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/drama-festival