Plesni junij v Centru kulture Španski borci

Avtor: SiGledal

Po dolgih mesecih zaprtja kulturnega centra Španski borci se vrata velike dvorane ponovno odpirajo. Center kulture v mesecu juniju pripravlja bogat in raznolik program.


Junijski program se bo začel s premierno uprizoritvijo najnovejše plesne produkcije Zavoda EN-KNAP, s predstavo Domovina. Predstava je nastala v koreografiji Iztoka Kovača in plesalcev skupine EN-KNAP Group ter v sodelovanju z avstralsko skladateljico Cathy Milliken in pevcem Michaelom Schiefelom. Premieri sledita dve ponovitvi.

Teden kasneje bo na ogled avtorska predstava Tamása TuzeCogito, ki bo prvič doživela poglede živega občinstva. Delo, ki je nastajalo v tesnem sodelovanju avtorja in skupine, osvetljuje zapletenost mišljenja in samih misli, telesa in uma, dvomov in gotovosti ter išče inspiracijo v Descartovi trditvi, Cogito ergo sum (Mislim, torej sem).

Na velikem odru Španskih borcev bodo v začetku junija gostovali člani kolektiva iz Budimpešte, ki ga je ustanovila slovenskemu občinstvu že znana umetnica Adrienn Hód, in sicer z dvema uspešnicama Milina in Privid. Predstava Milina se sooča z abstraktnimi situacijami, ki z novo napisanimi družbenimi normami vpeljejo v bleščeč in humoren, a pogosto tudi temačen, ritual. Predstava Privid pa za svojo tematiko jemlje nemoč, ranljivost, neuspeh in izgubo vere. Ob melodijah cikla kratkih klavirskih skladb Béle Bartóka z naslovom For Children se vrača v otroške spomine in svojevrstno razpoloženje, kot na primer občutek, da prvič spoznavamo svet. Predstava Privid na oder ŠB prihaja ob sodelovanju z Madžarskim kulturnim inštitutom.

V času zaprtja gledališč je nastala tudi solo plesna predstava Jurija Konjarja, Biološki odpadki, v kateri se srečajo prostor, predmeti in telo. V njej Jurij Konjar skozi šunder idej in vsakdana locira, naniza in spari tiste elemente, ki so dovolj močni, da vztrajajo. V mesecu juniju si bo predstavo mogoče ogledati dvakrat. Predstava je nastala v produkciji Jurija Konjarja ter koprodukciji Društva za umetnost giba ZaTo in Zavoda EN-KNAP. 

Tehnična ekipa Španskih borcev vabi na sprehod po kulturnem centru. V času zaprtja je nastal projekt, ki ponuja popolnoma drugačen pogled na gledališko hišo in njeno zaodrje. Projekt Nič v ospredje postavlja vsa specifična znanja tehnične ekipe, saj je sestavljen iz petih različnih zgodb v petih različnih prostorih. Projekt Nič je site specific instalacija, ki presprašuje oprijemljivost življenja in človekovo pozicijo v njem. Govori o svetu, v katerem se zdi, da je človek postal odvečen.

Vrača pa se tudi program Zavoda SPLOH in sicer s svojo serijo dogodkov Sluhovod. V tokratnem dogodku se bo predstavila Mary Anne Blanche z instalacijo Aspekti, v kateri skozi ustvarjalni proces instalacije sestavlja drobce in aspekte svojega odnosa do spomina. 

Bogat bo tudi otroški program, in sicer se vračajo ustaljene umetniške ustvarjalnice Galerije CCU in redne tedenske plesne delavnice EN-KNAPovo gibališče, ki ga vodi izkušena pedagoginja in plesalka Katarina Barbara Kavčič Popič. Na velikem odru se bosta ponovno igrala, izzivala drug drugega in se predvsem napihovala zabavna balončka iz predstave Oho.

Konec meseca pa bo na sporedu še uprizoritev predstave Petre Hrašćanec Skupaj, ki je lanskoletna izbrana predstava na javnem razpisu, ki ga razpisuje regionalna mreža Pan-Adria. Premiera predstave se je zgodila oktobra 2020 na prvi ediciji mednarodnega festivala sodobnega plesa VISAVÌ v Gorici (I). Projekt Skupaj združuje šest mladih plesalk Viktorio Bubalo, Emo Crnić, Laro Frgačić, Tesso Ljubić, Ariano Prpić, Uno Štalcar Furač in Teo Maršanić, ki s svojo telesno prakso iščejo načine skupnega bivanja na odru. Regionalna mreža Pan-Adria je koprodukcijski format partnerskih odrov iz regije med Jadranom, Alpami in panonsko nižino, ki želi okrepiti sodelovanje med vključenimi organizacijami, nuditi izbranim uveljavljenim ustvarjalcem ugodne pogoje za ustvarjanje in predstavitev novega dela ter prispevati k večji prepoznavnost sodobnega plesa v regiji. Člani mreže so Zavod EN-KNAP (Center kulture Španski Borci) iz Ljubljane, Slovensko narodno gledališče iz Nove Gorice, Kulturno-umetniško društvo Moment iz Maribora, Hrvatski kulturni dom na Sušaku iz Reke, Zagrebački plesni center iz Zagreba, Mediteranski plesni center iz Svetvinčenata in Artisti Associati iz Gorice.

Mesec junij bo sklenjen s plesnim festivalom Plesna Vesna (Spring Forward) z naslovom Summer ReCollection, ki obeležuje 25-letnico delovanja mednarodne plesne mreže Aerowaves. Izbor najboljših plesnih predstav mladih ustvarjalcev iz vse Evrope je bil izbran med dvajset najbolj prodornih ustvarjalcev na področju sodobnoplesne umetnosti v lanskem letu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/plesni-junij-v-centru-kulture-spanski-borci