V ptujskem gledališču povratek s premiero Gajaša brez maske

Avtor: STA

Mestno gledališče Ptuj po sprostitvi nekaterih ukrepov za preprečevanje okužb zaradi epidemije znova odpira svoja vrata. Za torek napovedujejo premierno uprizoritev monodrame Ferija Lainščka Gajaš, brez maske, uprizoritve, ki jo podpisuje režiser Samo M. Strelec. Na odru se bo po uspešni predstavi Gajaš, arestant znova predstavil Vlado Novak.


Vlado Novak / Foto: Samo M. Strelec

Po omenjeni veliki uspešnici izpod peresa letošnjega Prešernovega nagrajenca Lainščka bo filmski, televizijski in gledališki igralec Vlado Novak, tokrat brez maske na obrazu in brez pretirane distance, spregovoril o svojem življenju in naredil zaključni obračun. V predstavi obračuna s seboj, družbo in sistemom ter se sooči z bogom in svobodo, na kratkočasen, zabaven in pomenljiv način.

S predstavo bodo obeležili tudi 25 let od prve uprizoritve poklicnega gledališča na Ptuju, kar so načrtovali že februarja. Februarja 1996 so namreč izvedli predstavo Govor malemu človeku, tudi takrat v izvedbi istega tandema kot 25 let pozneje – režiserja Strelca in igralca Novaka kot Pište Gajaša.

"Življenjska zgodba mehanika Pište Gajaša, ki smo ga spoznali v filmski uspešnici Petelinji zajtrk, se nadaljuje. Potem ko se je že lepo navadil življenja v zaporu, so se vrata nekega lepega dne nepričakovano odprla. Gajaš odhaja na svobodo, zunaj pa povsod same omejitve," aktualnost dela predstavi direktor ptujskega gledališča Peter Srpčič.

S prvo Gajaševo predstavo, ki je doživela več kot 200 ponovitev, so na Ptuju doživeli velik uspeh, zato ekipa po Srpčičevih besedah ostaja nespremenjena, njeno nadaljevanje pa je pričakovano, saj je marsikoga zanimalo, kako se njegova zgodba nadaljuje. Lainšček je besedilo zaključil lanskega decembra, torej sredi vrhunca epidemije.

Zaradi še vedno veljavnih ukrepov predstava ne bo potekala v običajnih razmerah, saj bodo lahko napolnili le polovično zmogljivost. Ob tem bodo obvezne zaščitne maske, razkuževanje rok in distanca, obiskovalce pa pozivajo, da pred blagajno in v dvorano vstopajo posamično.

Ptujsko gledališče po prisilnem počitku čaka delovno poletje, saj imajo v načrtu izpeljati še vse preložene projekte, kar pomeni do septembra vsaj še pet premier. Šele ko jim bo to uspelo, se bodo lotili priprave repertoarja za novo sezono, saj morajo najprej videti, kakšne bodo dejanske možnosti za izvedbo.

"V sedanjih pogojih lahko delamo takšne manjše predstave, vse ostalo je finančno nevzdržno. Na dolgi rok pa to ni rešitev, zato si gledališčniki prizadevamo, da bi se čim prej normalno odprli in brez različnih ukrepov, ki so do naše dejavnosti diskriminatorni. Če pogledamo, kako stroga pravila veljajo za nas in kako svobodne so nekatere druge branže, lahko domnevamo, da ne gre za zdravje, pač pa predvsem za to, koliko moči in volje pokaže kakšen od ministrov," je še dejal prvi mož ptujskega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ptujskem-gledaliscu-povratek-s-premiero-gajasa-brez-maske