V SSG v Trstu drevi premiera predstave o modni ikoni Coco Chanel

Avtor: STA

V Slovenskem stalnem gledališču v Trstu bodo drevi premierno uprizorili predstavo Maje Gal Štromar z naslovom Kdo je videl Coco? Moi, Gabrielle Chanel v režiji Yulie Roschina. Uprizoritev, ki je nastala v koprodukciji z ljubljanskim gledališčem ŠKUC, prinaša zgodbo o modni ikoni in najbogatejši poslovni ženski 20. stoletja.


Foto: Jaka Varmuž

Uprizoritev ponuja preplet notranjega dialoga med dvema igralkama – Majo Blagovič in Laro Jankovič, ki predstavljata javno in notranjo osebo in se v psevdobiografiji sprašujeta, kdo je resnično videl in spoznal Gabrielle Chanel.

Coco Gabrielle Bonheur Chanel je kontroverzna javna oseba, ki je s svojo ekstravaganco, neprilagodljivostjo in samosvojo držo navduševala milijone ljudi. Razbijala je tabuje, osvobajala žensko, ne le steznikov, temveč tudi mnogih predsodkov, so spomnili v gledališču.

"Ko zaslišimo njeno ime, se pred nami nariše slika, ki jo je sama vse življenje slikala za nas. Malokdo pa ve, kaj se skriva pod zunanjo podobo, ki jo je tako zelo pretkano stkala in jo tako skrbno varovala. Pod urejeno, skoraj uniformirano podobo, izčiščeno vsakršne odvečnosti, ki je žensko osvobodila, ji vrnila lahkotnost in spontanost, se namreč skriva deklica, ki je vse življenje hrepenela po ljubezni in se vse življenje, na vse načine, borila proti njej," je povedala Yulia Roschina, ki prvič režira na tržaškem odru.

Osišče poglabljanja v psihološko izmuzljivost lika, iz katerega izhaja tudi zamisel za dramsko besedilo, so besede same Coco Chanel o sebi: "Spodletelo mi je kot ženski." Maja Gal Štromar si je tako zamislila obračun uspešne ženske z lastnim življenjem in predvsem z vsem, kar je bilo treba žrtvovati za uresničitev otroških sanj. Kot je pojasnila avtorica, bodo nekatera vprašanja še vedno ostala odprta, sklenil pa se bo krog smisla besedila in predstave, ki je "poklon ženski in ženstvenemu, psevdoportret ikone Coco in hkrati portret nekega časa, našega časa, vseh nas, onkraj spola".

Igralki bosta zgodbo pripovedovali skozi okruške izvirnega dramskega besedila Maje Gal Štromar, glasbo Branka Rožmana ter s koreografskimi gibi Ane Pandur. Pod kostume za predstavo se podpisuje Vasilija Fišer, ki je poskrbela tudi za scenografijo.

Predstava bo na sporedu tržaškega Kulturnega doma do 30. maja, dan pozneje pa bo odprla nadaljevanje goriške sezone v Kulturnem domu v Gorici. V sredo, 14. julija, bo gostovala v gledališču Koper v sklopu Primorskega poletnega festivala, so še sporočili iz tržaškega gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-ssg-v-trstu-drevi-premiera-predstave-o-modni-ikoni-coco-chanel