Ljubljanska Drama s spletno premiero igre Mati

Avtor: STA

V ljubljanski Drami bodo prek spleta ponudili prvo slovensko uprizoritev igre Mati Stanislawa Ignacyja Witkiewicza v režiji Juša Zidarja. Spletni premieri dela provokativnega poljskega avtorja bo sledila še premiera v živo, ki jo bodo v skladu z odlokom vlade uprizorili pred polovično zasedeno dvorano velikega odra.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Drama Mati je eno od Witkiewiczevih najbolj intimnih, avtorefleksivnih in zunaj Poljske najpogosteje uprizarjanih del, ki ga primerjajo tudi z Ibsenovimi Strahovi, so zapisali v ljubljanski Drami. Prevedla jo je hišna dramaturginja Darja Dominkuš. Avtorji odrske priredbe igre Mati, ki jo je Witkiewicz, znan tudi pod umetniškim psevdonimom Witkacy, opremil s podnaslovom Neokusna igra v dveh dejanjih s poljudnim epilogom, so ustvarjalci uprizoritve.

Mati je družinska drama o zapletenem odnosu med ostarelo, ovdovelo in obubožano aristokratko Janino Jeguljevsko (Silva Čušin) in njenim sinom Leonom Jeguljevskim (Nejc Cijan Garlatti), mladim idealistom in ambicioznim mislecem, ki spozna, da se je človeštvo znašlo na robu propada. Verjame, da je prav on poklican, da s pomočjo svojih filozofskih konceptov odreši svet, pri tem pa mirno dovoli, da ga vzdržuje mati z ročnimi deli, ki ji močno načenjajo vid.

Ironijo tega razmerja stopnjuje zapletena psihološka razsežnost odnosa med sinom in materjo. "S tem odnosom, ki predstavlja številne točke prešitja skozi pretežni del uprizoritve, se vzpostavlja osnovni dispozitiv, ki generira tako intimne problemske sklope, kot je vprašanje, kaj je vloga intelektualca in umetnika v današnji družbi in kakšen je njegov položaj, pa tudi vprašanja umetniških paradigem: kakšno umetnost potrebujemo v tem trenutku in ali ima ta dejanski vpliv na družbo in na posameznika," je v gledališkem listu zapisala dramaturginja uprizoritve Eva Kraševec.

Ko se sin s pomočjo privržene zaročenke (Maša Derganc) odloči za javno delovanje, se ta groteskna družinska drama preseli na polje političnega. "Mati spregovori po eni strani o širšem družbenem ustroju in njegovih mehanizmih, po drugi pa o skrajni intimi posameznika, razpetega med ideološki boj, vsakodnevno ekonomsko realnost in lastno čustvenost," je v napovedi uprizoritve napovedal režiser.

Jezik dramskega besedila je zelo bogat in sega od vsakodnevnih banalnosti do visokoletečih teorij. Za Witkiewicza in za njegove junake bi lahko rekli "artikuliram se, torej sem," pojasnjuje Darja Dominkuš.

V predstavi poleg omenjenih igralcev nastopajo še Zvone Hribar, Timon Šturbej, Barbara Cerar in Klemen Janežič. Scenografinja predstave je Urša Vidic, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Marjan Nečak.

22. 5. bo po neposrednem prenosu v živo odigrane ponovitve sledil še spletni pogovor z ustvarjalci uprizoritve na zoomu, s prenosom na uradni YouTube in Facebook strani Drame, so še sporočili iz Drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/https-www-sta-si-2903201-ljubljanska-drama-drevi-s-spletno-premiero-igre-mati