Borštnikovo srečanje tudi letos v živo in z mednarodno razsežnostjo

Avtor: STA

Programsko jedro 56. Festivala Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 14. do 27. junija v živo v Mariboru, ostaja lani neizvedeni tekmovalni program po izboru selektorja Roka Bozovičarja. "Kljub negotovim časom ohranjamo mednarodno razsežnost. Gostimo kar osem tujih predstav in številne goste iz tujine," je sporočil umetniški direktor Aleš Novak.


"V spremljevalnem programu se bo zvrstilo osem gledaliških predstav, gostimo več okroglih miz in panelnih diskusij z mednarodno udeležbo ter niz zanimivih glasbenih dogodkov. Strokovni program že tradicionalno pripravljamo v sodelovanju s številnimi partnerji in soorganizatorji. Borštnikovo srečanje je torej pripravljeno zares, v polnem obsegu in upamo, da mu bo sledila s presežki bogata gledališka sezona brez novih valov, prekinitev in zastojev," je ob objavi programa še navedel Novak.

V tekmovalni program je selektor Bozovičar uvrstil deset uprizoritev, na festivalu v Mariboru jih bo na ogled osem. Lani so namreč uspeli izvesti le uvodna programska sklopa Mlado in Študentsko gledališče, medtem ko so drugi program, vključno s tekmovalnimi predstavami, zaradi covida-19 prestavili na letošnje leto. Tako se bodo torej za festivalske nagrade potegovale uprizoritve iz lanske gledališke sezone.

O nagrajencih bo odločala petčlanska mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo teatrologinja Barbara Orel, režiserja Haris Pasović in Norbert Rakowski, dramaturginja Vilma Štritof in umetniški direktor festivala BITEF v Beogradu Ivan Medenica.

Slavnostno odprtje festivala bo v petek, 18. junija, ob 20. uri v Veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor s predstavo Nomad mednarodno uveljavljenega režiserja in koreografa Sidija Larbija Cherkaouija v izvedbi skupine Eastman.

Predhodno dogajanje pa se bo začelo štiri dni prej s sklopom Mlado gledališče. "Na novo smo zasnovali uvodna sklopa, posvečena razvoju mladih občinstev in usposabljanju strokovnih delavcev, poglabljamo že tradicionalno sodelovanje s slovensko gledališko akademijo," je povedal Novak.

V mednarodnem programu je omenil še gostovanje Berliner Ensemble s predstavo Pločevinasti boben v režiji umetniškega direktorja gledališča Oliverja Reeseja, ki bo tudi gost festivala, in igralski izvedbi igralca Nica Holonicsa. V sodelovanju z Italijanskim inštitutom za kulturo v Ljubljani pa pripravljajo gostovanje glasbeno-gledališkega projekta Klub Taiga - Dear Darkness v izvedbi Teatro di Roma - Teatro Nazionale.

"Načrtovanje in organizacija gledaliških festivalov v tako negotovih okoliščinah prinašata dodatna organizacijska tveganja in prilagoditve, temu je potrebno prišteti še izjemno zgostitev gledališkega dogajanja v obdobju ponovnega zagona. Številna gledališča so močno prilagodila svoje urnike in aktivnosti, da se lahko udeležijo festivala. Ko so se vodstva mnogih evropskih festivalov odločala za hibridne, digitalne in spletne izvedbe, smo vztrajali pri odločitvi, da bo letošnje Borštnikovo izvedeno v živo, pred občinstvom in da bo torej ostalo srečanje," je še navedel Novak.

Medtem ko je festival doslej potekal v jesenskem času, bo zdaj prvič izveden tako zgodaj v letu. "S terminskim premikom v pomlad, v katerem se odvije tudi večina evropskih gledaliških festivalov, Borštnikovo srečanje stopa v novo razvojno obdobje. Tudi v prihodnje pa bo poudarek na kakovostnem in raznolikem gledališkem programu, promociji in uveljavljanju slovenske gledališke ustvarjalnosti, povezanosti slovenskega gledališkega prostora, razvoju novih občinstev, relevantnosti strokovnih presoj in vrednotenja ustvarjalnih dosežkov, mednarodni promociji slovenskega gledališča ter razvoju strokovne refleksije," je dodal.

Osrednjo nagrado, Borštnikov prstan, so lani podelili igralcu Petru Boštjančiču, letos pa ga prejme igralka, njenega imena še niso objavili.

Predprodaja vstopnic se prične 24. maja, po nižji ceni pa bodo na voljo do 4. junija, ko se prične redna prodaja.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/borstnikovo-srecanje-tudi-letos-v-zivo-in-z-mednarodno-razseznostjo