Mini teater se na oder vrača s premiero igre Pride konj v bar

Avtor: STA

V Mini teatru bodo drevi ob 20. uri premierno izvedli predstavo Pride konj v bar, ki je nastala po istoimenskem romanu Davida Grossmana v režiji hrvaškega režiserja Ivana Planinića. S predstavo se ustvarjalci Mini teatra po dolgem času znova vračajo na oder ter pred občinstvo. Uprizoritev bodo istočasno ponudili tudi na spletnem Tretjem odru.


Foto: Toni Soprano Meneglejte

V Mini teatru so predstavo opisali kot "Dovaleovo 'Božjo' stand-up komično izvedbo v kleti, ki se izmika kontroli in vzame smrtonosni preobrat. Pred publiko, med katero sta tudi dva njegova prijatelja iz otroštva, izvaja ognjevit moralni popis".

Predstava je nastala po predlogi romana Pride konj v bar, ki je Grossmanu prinesel več nagrad, leta 2017 tudi mednarodnega bookerja. Pisateljsko luč, s katero je mojstrsko in brezkompromisno posvetil v najtemnejše kotičke človeške duše, je postavil nad oder dvorane v Netanji, kjer nastopa stand-up komik Dovale Grinštajn.

Komik, ki se razgalja na odru, in upokojen sodnik, ki sedi med občinstvom - prijatelja iz otroštva, desetletja razdvojena med krivdo in sram - se srečata v noči, ko padajo maske, a v svetu, ki ga poganja mešanica kabareta in smrti, absurda in naivnosti, tragike in črnega humorja.

Dovalejev nastop se iz norčavosti vse bolj spreminja v norost in med stresanjem šal se rišejo razpoke, skozi katere zeva tragična življenjska pripoved. Sodnik je v vlogi didaskaličnega odstiralca ozadja zgodbe in tudi on med nastopom odpira rano, so vsebino romana povzeli v Mini teatru.

V predstavi, ki je nastala v koprodukciji Mini teatra in Judovskega kulturnega centra Ljubljana, igrajo Janja Majzelj v alternaciji z Olgo Kacjan, Grega Zorc, Janez Starina in Janez Vlaj. Za dramatizacijo teksta in oblikovanje prostora je poskrbel Planinić, za katerega je predstava prva režija v Sloveniji. Besedilo je prevedel Klemen Jelinčič Boeta, kostumografka je bila Slavica Janošević, skladatelj Nikša Marinović.

David Grossman (1954) velja za enega največjih izraelskih pisateljev. Nase je opozoril s svojo prvo literarno nagrado leta 1979 za kratko zgodbo ter nato z romanesknim prvencem Kozličkov nasmešek leta 1983. Skupno je napisal osem romanov, dramo ter več kratkih zgodb in novel. Njegova romana Knjiga notranje slovnice in Glej geslo: ljubezen sta bila uvrščena med deset najvplivnejših knjig od nastanka Izraela. Prejel je vrsto literarnih nagrad, med njimi tudi nekaj mednarodnih.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mini-teater-se-na-oder-vraca-s-premiero-igre-pride-konj-v-bar