S predstavo 1500 lajkov želijo mladim približati problematiko samopoškodovanja

Avtor: STA

Nova predstava Gledališča Koper 1500 lajkov avtorice Kim Komljanec je namenjena koprskim devetošolcem in mladim želi na humoren način približati problematiko samopoškodovanja. Predstavo so prilagodili trenutnim razmeram in jo bodo tako igrali na prostem. Krstna uprizoritev je bila že v sredo, 18. 5. 2021, na Osnovni šoli Koper.


Foto: Arhiv Gledališče Koper

Kot je povedala avtorica besedila Kim Komljanec, je tekst napisala po naročilu koprskega gledališča. Glede občutljive osrednje teme predstave pa je ocenila, da je "dandanes mladim zelo težko komunicirati o stiskah, ki se jim dogajajo". Prav z vpletanjem humorja pa bi lahko lažje odprli prostor tovrstnim temam.

Igranje na prostem terja določene prilagoditve, kot sta hiter tempo in ne predolg tekst, pa je dodala režiserka in avtorica priredbe Renata Vidič. V predstavi, ki jo podpre glasba Mirka Vuksanovića, so po njenih besedah z izjemo protagonistke izluščili določene tipe. Igralci se tako ne vživljajo v vloge, pač pa z neke distance ironizirajo lik, ki ga igrajo. Tudi to, da so nekateri moški igralci odigrali ženske like, po njenem mnenju pripomore k temu, da so se približali mladim.

Dogajanje se odvrti okoli mlade Eve, ki jo igra Tjaša Hrovat. Ta je izpostavila, kako pomembno je dejstvo, da je lahko Eva kdorkoli, zato je pri svoji igri sledila načelu: manj je več.

Igor Štamulak, ki igra vlogo Evine mame, je priznal, da je bil sprva skeptičen do pristopa, a da se mladi, kljub temu, da se nasmejejo, lahko poistovetijo z zgodbo. Kot je dodal, ne gre le za mladinsko, temveč za mladinsko-družinsko predstavo, ki bi si jo morali ogledati tudi starši, da bi imelo temo za pogovor s svojimi otroki.

V predstavi igrajo še Luka Cimprič, Matic Valič, Blaž Popovski in Jaša Jamnik. Za scenografijo je poskrbel Milan Percan, kostumografinja je Anja Ukovič, lektor Martin Vrtačnik, oblikovalec svetlobe je Martin Peca, oblikovalka maske pa Sara Longar.

Predstavo je kupila Mestna občina Koper in jo podarila vsem osnovnim šolam v občini. V nadaljevanju bodo sicer nastopali po vsej slovenski Istri, je napovedala direktorica gledališča Katja Pegan. Ob tem je poudarila, da svojim gledalcem zaupajo in jih ne bodo spraševali, ali izpolnjuje pogoje za oglede predstav. Kot je priznala, pa so v koprskem gledališču zaradi novih pogojev priča tudi nekaterim odpovedim abonentov.

Ob dogodku so predstavili tudi sodelovanje med Gledališčem Koper in programom Ars Radia Slovenija. Kot je navedel urednik uredništva igranega programa na Arsu Alen Jelen, bodo člani igralskega ansambla koprskega gledališča enkrat mesečno snemali v studiih radia Koper za različne oddaje na čelu z Literarnim nokturnom. Do zdaj so posneli že štiri oddaje. Obeta se tudi sodelovanje obeh institucij pri snemanju zvočnih knjig, začenši z Velikim Gatsbyjem.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/s-predstavo-1500-lajkov-zelijo-mladim-priblizati-problematiko-samoposkodovanja