Na novogoriškem odru danes premiera drame Ime

Avtor: STA

Na malem odru Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Nova Gorica bo 19. 5. 2021 ob 20. uri zaživela sodobna drama o družini Ime. Gre za delo sodobnega norveškega ustvarjalca Jona Fosseja Ime, ki bo doživela prvo slovensko uprizoritev, prav z njo pa je avtor dosegel svetovni preboj sredi 90. let.


Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Premiero predstave pripravljajo v SNG Nova Gorica tudi v četrtek zaradi postavitve v mali dvorani.

Predstava govori o nosečem dekletu, ki se s fantom vrne domov. Srečanje z bližnjimi se lovi v pasti neuspešne komunikacije. Ko ostaneta s fantom sama in začneta izbirati ime za otroka, se v navdušenje nad prihodnostjo začne vse bolj zažirati negotovost.

Fossejevo Ime je premišljevanje o družini in posamezniku v njej. Raziskovanje naših družin, naših vzorcev, njihovo pretresanje in vrednotenje pa bo tudi izhodišče uprizoritve. Po besedah režiserke Ajde Valcl bo predstava "znana" vsaki družini, vsak se bo lahko našel v njej.

Večna spirala, ki se vije iz preteklosti v prihodnost in se nenehno vrača v isto točko, enkrat napreduje in drugič pada, je osrednja misel Fossejeve drame.

Umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš je prepričan, da so gledalci po družinskih izkušnjah med epidemijo sedaj pripravljeni na to predstavo.

Poleg Nike Rozman in Blaža Valiča bodo zaigrali še Urška Taufer, Marjuta Slamič, Jure Kopušar in Nebojša Rako. Ob režiserki Ajdi Valcl so za postavitev predstave zaslužni še prevajalka Jana Kocjan, dramaturginja Martina Mrhar, scenografinja Sara Slivnik in kostumografinja Urška Recer. Pod avtorsko glasbo se podpisuje Polona Janežič.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-danes-premiera-drame-ime