Na novogoriškem odru premiera sodobne družinske igre

Avtor: STA

V Slovenskem narodnem gledališču (SNG) Nova Gorica bodo v sredo in četrtek premierno predstavili delo sodobnega norveškega ustvarjalca Jona Fosseja Ime. Sodobna drama o družini bo doživela prvo slovensko uprizoritev, prav z njo pa je avtor dosegel svetovni preboj sredi 90. let.


Foto: Peter Uhan / SNG Nova Gorica

Fossejevo Ime je premišljevanje o družini in posamezniku v njej. Raziskovanje naših družin, naših vzorcev, njihovo pretresanje in vrednotenje pa bo tudi izhodišče uprizoritve. Po besedah režiserke Ajde Valcl bo predstava "znana" vsaki družini, vsak se bo lahko našel v njej.

"Vsaka disfunkcionalna družina nam deluje znano, iskala sem prispodobo in arhitipske situacije. To še posebej velja za čas epidemije, kjer so bile številne družine na težkih preizkušnjah," je povedala.

Igralec Blaž Valič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da je vsaka zaigrana predstava drugačna, čeprav sledijo istemu tekstu. "V osnovi gre za vprašanje eksistence vsakega posameznika, izbrani pristop pa ni nič drugačen od realnosti," je dejal. Igralka Nika Rozman pa je povedala, da predstava prinaša "male družinske situacije, kjer se lahko vsi prepoznajo".

Umetniški vodja SNG Nova Gorica Marko Bratuš je prepričan, da so gledalci po družinskih izkušnjah med epidemijo sedaj pripravljeni na to predstavo.

Predstava govori o nosečem dekletu, ki se s fantom vrne domov. Srečanje z bližnjimi se lovi v pasti neuspešne komunikacije. Ko ostaneta s fantom sama in začneta izbirati ime za otroka, se v navdušenje nad prihodnostjo začne vse bolj zažirati negotovost.

Poleg Nike Rozman in Blaža Valiča bodo zaigrali še Urška Taufer, Marjuta Slamič, Jure Kopušar in Nebojša Rako. Ob režiserki Ajdi Valcl so za postavitev predstave zaslužni še prevajalka Jana Kocjan, dramaturginja Martina Mrhar, scenografinja Sara Slivnik in kostumografinja Urška Recer. Pod avtorsko glasbo se podpisuje Polona Janežič.

Bratuš je ob koncu novinarske konference povedal še, da bosta zaradi postavitve na mali oder tokrat dve premieri, do konca letošnje okrnjene sezone pa bodo v SNG Nova Gorica na oder postavili še kakšno predstavo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-novogoriskem-odru-premiera-sodobne-druzinske-igre