Jurij Konjar: Pripadanje prostorom – prostorska delavnica

Avtor: Krušče Creative center

Ustvarjalni center za umetniško raziskavo, kreacijo, rezidenco in edukacijo Krušče vabi na prostorsko delavnico Pripadanje prostorom, ki jo bo vodil Jurij Konjar. Delavnica bo potekala med 29. 6. in 2. 7. 2021.


Foto: Ramaida Osim

Pripadanje prostorom je štiridnevna delavnica, v kateri bo plesalec in improvizator Jurij Konjar delil svoj pristop ter v izmenjavo ponudil načine telesnega umeščanja v zunanje prostore. Dnevi na delavnici bodo potekali v treh sklopih: jutranja uglaševanja, dnevna prostorska raziskovanja ter večerne izmenjave. Delavnica je namenjena tako tistim, ki se ukvarjajo z umetnostjo kot tistim, ki se ne; predvsem pa vsem, ki jih zanima delo s prostorom ter si želijo osebnega in ustvarjalnega procesa.

V umetniškem procesu Ulysses je Jurij tri mesece potoval skozi prostore. V prostore je vstopal in v njih bival. “Vsak prostor izvablja drugačen odziv, drugačen gib. ”Potoval je z namenom, da vtise, ki so ga najbolj zaznamovali, združi v predstavo."
Ta pristop je tudi njegov pristop k improvizaciji. “Če poslušam in nimam pričakovanj, s tem dam prostor drugemu.”
Pristop bivanja in ne delanja v prostorih se mu zdi protiutež njegovi nagnjenosti k delovanju. “Vsak prostor se že giblje.”
In če je med potovanjem iskal točke prispetja in v različnih prostorih dom, kot ga išče Ulysses, potem je pri predstavi iskal skupnost. V Walkaround, participatorni partituri v javnem prostoru, je studio nadomestil z urbanim okoljem. Ko udeleženka ali udeleženec vidi prostor, ki bi ga rad pokazal drugim, jih razpostavi v željeno konstelacijo, nato jim pokaže prostor skozi bivanje v njem. To je tudi verzija enega od orodij Tuning Scores Lise Nelson. Pri videopotovanju Potujoč brez teže ni več hodil, ampak je plesal. Vedno mu je izziv delati zunaj. Dostikrat za vajo pleše zunaj. Okolje preizkusi njegov ples.

O Juriju:

Rodil se je v Ljubljani, kjer je obiskoval ure juda, petja in pridobil prvo tehnično plesno znanje. V Londonu je študiral muzikal, na šoli PARTS v Bruslju pa sodobni ples. Kot plesalec je delal z Les Baletts C de la B in ustvarjal svoja dela. Leta 2007 je utrpel poškodbo glave, ki je premaknila njegovo pozornost k potencialu zdajšnjega trenutka. Leta 2009 se je skozi poglobljeno opazovanje videa predstave Steva Paxtona Goldberg Variations in pogovorov, ki so iz tega vzniknili začel razvoj lastne improvizacijske prakse. V zadnjih letih je ustvarjal in nastopal predvsem v solo predstavah Ulysses (2007), Goldberg Variations (2010) in For Juliano Mer-Khamis (2013) in hkrati sodeloval z Majo Delak, Janezom Janšo, Borisom Charmatzom in Martinom Kilvadyjem. Sodeloval je s Tuning Ensemble, z Liso Nelson pri publikaciji Goldberg Variations in s Stevom Paxtonom pri rekunstrukciji njegovih solo predstav Bound (1982), Flat (1964), pri predstavi Satisfyin Lover (1967) in plesal v kreaciji Quicksand (2016). Ustvarja mednarodne improvizacijske predstave (Goldberg Variations, Ponedeljek ob osmih …), je aktiven v skupnosti kontaktne improvizacije, redno uči delavnice in organizira začasne delovna okolja (Habitat, YIP, The Walkaround). Aktiven je tudi v izobraževalnem in umetniškem projektu Skok čez luno. Trenutno živi v Ljubljani.

 

Delavnica se bo odvijala na prostem, na posestvu Ustvarjalnega centra Krušče in v bližnji okolici in bo izvedena v skladu s priporočili NIJZ ter ukrepi za zamejitev širjenja koronavirusa.

Prihod udeleženk oz. udeležencev je pričakovan na večer pred (28. 7.), odhod pa naslednje jutro po delavnici (3. 7.).

Prispevki:

300,00 eur –vključuje 4 dni delavnice, hrano 3 dnevne obroke, 5 nočitev v hiši za rezidence
240,00 eur – vključuje 4 dni delavnice, hrano (3 dnevne obroke), 5 nočitev v šotoru)

Prijave se zbirajo na: krusce@gmail.com


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/jurij-konjar-pripadanje-prostorom-prostorska-delavnica