V LGL ob odprtju kulturnih ustanov s premiero predstave Nihče čez črto

Avtor: STA

S sprostitvijo dejavnosti v kulturi je svoja vrata 15. 5. odprlo tudi Lutkovno gledališče Ljubljana (LGL), kjer bodo ob premierno predstavili igrano lutkovno predstavo Nihče čez črto po slikanici avtorice Isabel Minhos Martins v režiji Katje Povše. Nihče čez črto je gledališki triler neprestanega iskanja in izgubljanja, so sporočili iz LGL.


Foto: Matej Povše

V predstavi si oder prilasti general Veliki Uč, ki za vedno prepove vstop na oder lutkam in igralcem, pri tem pa stražniku naroči video nadzor nad njimi, da kdo ne bi izigral njegovega pravila.

Kot so zapisali v LGL, se v slikanici in predstavi fikcijski element združuje z ostrim političnim komentarjem, ki opozarja, da krivic in nesmiselnih ukrepov nismo dolžni trpeti. "Čeprav različni, ljudje, pravljični junaki in lutke v potrebi po spremembi stopijo skupaj in prebudijo moč, ki se rodi iz enotnosti. In čeprav se zgodba razplete na igriv način, skozi njo kriči odgovor na vprašanje, kje se v resnici nahajata moč in oblast," so zapisali.

Predstava je namenjena otrokom, starejšim od štirih let. Avtorji dramatizacije so Aja Kobe, Rok Kunaver, Katja Povše in Lea Kukovičič, ki je bila tudi dramaturginja. Avtorica likovne podobe in animacije je Nevena Aleksovski, avtor glasbe Mario Babojelić, avtor videa Matej Povše, avtorica besedila pesmi pa Aja Kobe. Svetlobo je oblikovala Maša Avsec, animacijo stražnika pa je pripravil Kemal Vrabac Kordiš.

V predstavi nastopata Aja Kobe in Rok Kunaver.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-lgl-ob-odprtju-kulturnih-ustanov-s-premiero-predstave-nihce-cez-crto