V SNG Maribor odprtje vrat s premiero Mačke na vroči pločevinasti strehi

Avtor: STA

S sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve tudi Slovensko narodno gledališče (SNG) Maribor ponovno odpira svoja vrata. 15. 5. 2021 bodo v Stari dvorani izvedli premiero kultne ameriške drame Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi. Režiser Jan Krmelj bere dramo kot portret egoizma in utesnjenosti.


Foto: Peter Giodani

Mačka na vroči pločevinasti strehi, napisana leta 1955, velja za eno najboljših dramskih besedil v zvrsti psihološko realistične dramatike. V njem je po navedbah dramaturga Vilija Ravnjaka izjemno sugestivno in suvereno upodobljen svet primarnih človeških strasti, globoko zaraščenih v telesa dramskih oseb.

"Drama je osupljiv skupinski portret toksičnega družinskega okolja navidezno ugledne in urejene družine, ki je v resnici kloaka čustvene hladnosti in odtujenosti, skrajnega in brezobzirnega egoizma, sovraštva, gnusa in medsebojnega prezira," izpostavljajo v SNG Maribor.

"Tekst berem kot portret egoizma in utesnjenosti, s katerima se soočajo vsi člani družine. In zagovor iskrenosti, ki je pogoj sobivanja, pogoj za odsotnost nasilja, ki si ga skozi stoletja podajamo kot baklo. In predvsem to, da je najbrž najmočnejši faktor konfliktov samozanikanje, problem, ki je samo naš, a ga pozunanjimo in prenesemo na druge, vidimo v njih vir svoje bolečine," je pred premiero dejal Krmelj.

Po režiji Proslave na Malem odru je to njegova druga režija v mariborski Drami v tej sezoni.

V uprizoritvi Mačka na vroči pločevinasti strehi igrajo Liza Marijina, Petja Labović, Nataša Matjašec Rošker, Vladimir Vlaškalić, Mateja Pucko, Blaž Dolenc, Minca Lorenci in Kristijan Ostanek.

Prevajalka je Tina Mahkota, scenograf in oblikovalec svetlobe Jan Krmelj, kostumografinja Špela Ema Veble, lektorica Mojca Marič, skladatelj pa Gašper Torkar.

To bo prva premiera v SNG Maribor pred občinstvom v živo po več mesecih. V nedeljo bo sledila premiera plesno-glasbenega projekta Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Simona Krečiča, ki si ga bo ob občinstvu v dvorani mogoče ogledati v neposrednem televizijskem prenosu na 2. programu Televizije Slovenija.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-sng-maribor-odprtje-vrat-s-premiero-macke-na-vroci-plocevinasti-strehi