Eden drug'mu ogenj dajmo!

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

14. julija leta 1795 je umrl dramatik, pesnik, šolnik in zgodovinar Anton Tomaž Linhart. Bil je osrednja osebnost slovenskega razsvetljenstva in pionir slovenskega gledališča. Napisal je štiri gledališke igre, dve tragediji v nemščini in dve komediji v slovenščini.


Anton Tomaž Linhart / Foto: Wikimedia Commons

Njegovo prvo književno delo je bila pesniška zbirka v nemščini z naslovom Cvetje s Kranjskega. Nadaljeval je s tragedijo Miss Jenny Love, ki je prav tako napisana v nemščini, izšla je leta 1780. Pod vplivom slovenskih razsvetljencev, posebej Žige Zoisa, pa je začel ustvarjati v slovenščini. Priredil in prevedel je komedijo nemškega dramatika Richterja Podeželski mlin in jo naslovil Županova Micka. Ta velja za prvo slovensko komedijo. Po vzoru Beaumarchaiseve komedije Figarova svatba je napisal veseloigro Ta veseli dan ali Matiček se ženi.

Pri Linhartu je najbolj izvirna prav ponovitev tega modela. Francoski model prestaviti na kranjsko podeželje in ga prirediti, tako da govori o nas, v tem je največja izvirnost.*

Avtor je doživel le krstno uprizoritev Županove Micke leta 1789, v kateri je vlogo Micke odigrala njegova žena. To je bila prva odigrana gledališka predstava v slovenskem jeziku, zaživela je v Stanovskem gledališču (zdaj Slovenska filharmonija). Kljub navdušenju je morala na vnovično odrsko postavitev čakati več kot pol stoletja, saj so jo naslednjič odigrali šele leta 1848 v Vipavi.

Veseloigra Ta veseli dan ali Matiček se ženi je na krstno uprizoritev čakala vse do leta 1848, ko jo je v Novem mestu uprizorila amaterska druščina. V osrednji slovenski gledališki ustanovi, SNG Drama Ljubljana, je bila Županova Micka prvič uprizorjena leta 1869, Ta veseli dan ali Matiček se ženi pa je na Draminem odru prvič zaživel leta 1870. Obe uprizoritvi je režiral Josip Nolli.

Edino avtorjevo izvirno dramsko delo, Miss Jenny Love, v nemškem izvirniku ni bilo uprizorjeno, v prevodu Bratka Krefta je bilo odigrano šele leta 1967 na odru SNG Drama Ljubljana.

Anton Tomaž Linhart: Manj besed, a več stopinj!

Avtorjeva dela so dostopna v Digitalni knjižnici Slovenije – www.dlib.si. Seznam uprizoritev njegovih dramskih del pa boste našli v sklopu Repertoar.

V Radovljici, kjer se je rodil, stoji njegova rojstna hiša, po njem pa so poimenovani trg, knjižnica, šola in osrednja kulturna dvorana.

 

* Mladen Dolar: "Linhart za današnjo rabo, o slovenščini pa kdaj drugič". Pogledi, 15. 10. 2015.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/eden-drug-mu-ogenj-dajmo