Igralec, ki je imel rad vloge z dna

Avtor: SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič

13. julija leta 2012 je umrl gledališki in filmski igralec, pedagog in pisatelj Polde Bibič, prejemnik Borštnikovega prstana, Prešernove nagrade ter številnih drugih priznanj in nagrad. Bil je eden najbolj priznanih in spoštovanih slovenskih igralcev. Objavil je sedem knjig spominov in pričevanj o slovenskem gledališču.


Polde Bibič / Foto: Wikimedia Commons

Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, igralsko pot pa je začel že prej, na odru SNG Drama Ljubljana. Ljubljanski drami je ostal zvest tudi kasneje – med letoma 1977 in 1981 je bil tudi njen ravnatelj, redno je gostoval tudi v Mestnem gledališču ljubljanskem, Slovenskem stalnem gledališču Trst in eksperimentalnih gledališčih. Bil je profesor igre na AGRFT in predsednik Združenja dramskih umetnikov Slovenije.

V dolgoletni karieri je ustvaril več kot trideset filmskih in sto petdeset gledaliških vlog, sodeloval pa je tudi pri več kot štiristo radijskih igrah. Trikrat je igral v Cankarjevih Hlapcih (l. 1967 je bil Krčmar, l. 1980 Komar in l. 1995 Župnik), dvakrat v Češnjevem vrtu Čehova (l. 1960 je bil Popotnik, l. 1957 pa Jermolaj Aleksejevič Lopahin), v Shakespearovem Hamletu (l. 1986 je bil Polonij in l. 1994 Grobar) in Smoletovem Krstu pri Savici (l. 1969 je bil Lupo, l. 2004 Oče Amandus). Med režiserji je največkrat sodeloval z Miletom Korunom (enaindvajsetkrat), Zvonetom Šedlbauerjem (petnajstkrat) in Francetom Jamnikom (štirinajstkrat). Seznam vseh njegovih gledaliških vlog najdete v sklopu Repertoar.

Polde Bibič: Moram reči, da nisem rad igral kakšnih velikih klasičnih zadev. Saj sem jih, ampak bolj so mi bile več karakterne vloge, z dna.*

Širši javnosti je znan tudi po številnih vlogah v filmih, na televiziji in radiu. Med drugim smo ga videli v filmih Kekec (1951), Ne joči, Peter (1964), Kekčeve ukane (1968), Cvetje v jeseni (1973), Moj ata, socialistični kulak (1987), Primož Trubar (1985). Danes pa lahko na gledaliških odrih in v filmih spremljamo njegovo vnukinjo Nino Rakovec.

Vabljeni tudi k ogledu digitalne razstave o prejemniku Borštnikovega prstana.

 

* "Umrl je Polde Bibič, starosta slovenskega igralskega ceha" (www.rtvslo.si, 13. 7. 2012).


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/igralec-ki-je-imel-rad-vloge-z-dna