Vodje kulturnih ustanov sproščanje ukrepov preučujejo, v Mariboru že konec tedna dve premieri

Avtor: STA

Vodje kulturnih ustanov preučujejo sproščanje ukrepov za kulturne prireditve, kot jih je v sredo sprejela vlada, zato jih po besedah Mateja Šarca iz Slovenske filharmonije in Uroša Korenčana iz Lutkovnega gledališča Ljubljana še ni mogoče komentirati. Oba sta sicer ta korak pozdravila. V SNG Maribor pa bodo že konec tedna ponudili dve premieri.


Carmina Burana / Foto: Tiberiu Marta

Vršilec dolžnosti direktorja Slovenske filharmonije Matej Šarc s sprejetim odlokom še ni seznanjen, zato ga še ne more komentirati, vedno pa je, kot je povedal, potreben določen čas, da se stvari operativno postavijo. Je pa pozdravil korak v smeri sproščanja kulturnih prireditev.

Podobnega mnenja je tudi direktor Lutkovnega gledališča Ljubljana Uroš Korenčan: "Moj trenutni odziv bi bil, da je težko komentirati, dokler odloka ne preberem, ker je trenutno precej nejasnosti." Kljub temu je poudaril, da gre za premik na bolje, za začetek odpiranja, za katerega je bilo po njegovih besedah že ves čas jasno, da bo postopno.

"Za neživljenjske ali diskriminatorne določbe odloka pa sem prepričan, da jih bo znala vlada v čim krajšem času odpraviti in da gremo s tem v čim bolj polnokrvno sezono 2021/2022." Postopno odpiranje že ob koncu sezone 2020/2021 jim bo po Korenčanovih besedah "omogočilo vsaj ali pa samo to", da testirajo izvajanje ukrepov in spromovirajo prihodnjo sezono.

Kot je povedal, v LGL računajo na omejitve do konca tekočega koledarskega leta pri kapacitetah – "da bo sigurno nek razmak med publiko potreben in da bodo posledično tudi lastni prihodki okrnjeni, ker ne bomo mogli prodajati polnih dvoran". Računajo pa, odvisno sicer od javnozdravstvene slike, ki je neznanka, da bi v naslednjem letu lahko začeli delati normalno.

Ob tem je še dodal, da so ob trenutnih ukrepih odpiranja določene specifike povsem zanemarjene, kot so predstave za otroško publiko ali zaključene predstave za šole. "V zvezi s tem nimamo še pravega sproščanja, so stvari, ki jih bodo morali še dodajati tem ukrepom ali pa bodo v nadaljnjem sproščanju popravljene," je prepričan Korenčan.

Tudi predsednik Art kino mreže Slovenije Jure Matičič je povedal, da spremembe ukrepov še proučujejo, prav tako pozdravljajo zviševanje dovoljenega števila udeležencev na kulturnih in drugih prireditvah. Se jim pa zdi zelo škodljiva omejitev, da bo obisk možen le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.

Ocenjujejo namreč, da se glede na stanje precepljenosti in prebolelosti število potencialnih obiskovalcev zniža za dve tretjini, poleg tega dvomijo, da bi se bili ljudje pripravljeni testirati samo za ogled filma. Tovrstna omejitev se jim zdi še posebej škodljiva v luči tega, da je kino dokazano zelo varno prizorišče.

V SNG Maribor pa s sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve napovedali, da bodo občinstvu ponovno odprli vrata v soboto s premiero kultne ameriške drame Tennesseeja Williamsa Mačka na vroči pločevinasti strehi v režiji Jana Krmelja ter v nedeljo s premiero plesno-glasbenega projekta Carmina Burana v koreografiji Edwarda Cluga in pod taktirko Simona Krečiča.

Kot je povedal tiskovni predstavnik Alan Kavčič, ju bodo izvedli pod pogoji, ki jih je napovedala vlada – "ob omejenem številu gledalcev, a publika, ki se kvalificira, bo lahko že prišla". Obisk je po njegovih besedah omejen na 50-odstotno zasedenost dvorane, v kateri bo veljal drugačen sedežni red kot je veljal pred epidemijo, ker je treba zagotoviti distanco. "Nam se bo to izšlo," je še dodal Kavčič.

Vlada je v sredo sklenila, da bo na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih možna 50-odstotna zasedenost sedišč, pri čemer bo udeležba dopustna le ob negativnem testu, cepljenju ali prebolelosti covida-19.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vodje-kulturnih-ustanov-sproscanje-ukrepov-preucujejo-v-mariboru-ze-konec-tedna-dve-premieri