Na ministrstvu za kulturo pozdravljajo sproščanje kulturnih prireditev v večjem obsegu

Avtor: STA

Državna sekretarka na ministrstvu za kulturo Ignacija Fridl Jarc je na novinarski konferenci vlade povedala, da na ministrstvu pozdravljajo izboljšanje epidemiološke slike in možnost sproščanja kulturnih prireditev v večjem obsegu. Na prireditvah zunaj in v notranjih prostorih bo možna 50-odstotna zasedenost sedišč ob izpolnjenih določenih pogojih.


Foto: Pixabay

Ignacija Fridl Jarc je na novinarski konferenci vlade o aktualnem stanju glede epidemije bolezni covid-19 poudarila, da v skladu s sproščanjem ukrepov za kulturne prireditve, denimo na področju uprizoritvenih umetnosti, filma in glasbe, ki se lahko izvajajo v dvoranah in zunaj, velja možnost 50-odstotne zasedenosti sedišč. To pa je mogoče z upoštevanjem vseh navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in ob izpolnjenem pogoju, da imajo obiskovalci potrdilo, da so covid-19 preboleli, da so cepljeni ali da so testirani (t.i. pogoj PCT).

Dodala je, da zgoraj omenjena dokazila niso potrebna za mlajše od 18 let, ki se kulturne prireditve udeležijo skupaj z družinskimi člani ali skrbniki. Na novinarsko vprašanje, kaj meni o tem, da se tisti, ki so v času epidemije ostali zdravi in niso še cepljeni, ob zadnjih spremembah počutijo diskriminirani glede obiska kulturnih prireditev, pa je odvrnila, da se je treba s tem vprašanjem obrniti na pristojne zdravstvene službe, sicer pa, da se "cepljenje množično zagotavlja v kratkem".

Direktor NIJZ Milan Krek je v nadaljevanju novinarske konference pojasnil, da za obisk kulturnih prireditev pri cepljenih velja en odmerek AstraZenece, pri ostalih je treba prejeti dva odmerka oziroma pri Janssenu enega in edinega. Glede izenačitve pogojev izvajanja prireditev v zaprtih prostorih in na prostem pa je poudaril, da je ključno zagotoviti čim manj tveganja za prenos covid-19: "Če bodo kulturne in druge prireditve tekle, moremo zmanjšati tveganje na minimum, ker sicer bomo morali zelo hitro zapirati."

Za kulturne ustanove, ki so bile doslej že odprte, denimo knjižnice, galerije in muzeji ter arhivi, pa po besedah Ignacije Fridl Jarc v nasprotju s kulturnimi prireditvami še naprej velja, da delujejo pod določenimi pogoji – "število oseb in kvadratura usklajena s podobnimi odloki v drugih resorjih, recimo v trgovinah". V teh javnih prostorih je sicer vlada dovolila združevanje do 50 oseb, če je med njimi mogoče zagotoviti medosebno razdaljo 1,5 metra, kar pa ne velja za osebe iz skupnega gospodinjstva.

Omejitev za število oseb pa po besedah državne sekretarke ne velja za izvajanje vzgoje in izobraževanja, nastopajoči pa bodo morali še naprej enkrat tedensko izvesti testiranje. S spremembami odloka o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom je vlada sklenila tudi, da strežba in uživanje hrane in pijače na javnih kulturnih prireditvah nista dovoljena.

Kdaj bodo začeli veljati novi odloki, bo objavljeno v Uradnem listu RS


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/na-ministrstvu-za-kulturo-pozdravljajo-sproscanje-kulturnih-prireditev-v-vecjem-obsegu