Prešernovo gledališče Kranj odprlo razstavni prostor Foaje Petra Musevskega

Avtor: STA

V Prešernovem gledališču Kranj so odprli razstavni prostor, ki so ga po preminulem članu njihovega igralskega ansambla poimenovali Foaje Petra Musevskega. "To je naš poklon njegovi človeški in igralski veličini," so sporočili iz gledališča. V novem razstavnem prostoru še naprej predstavljajo projekt Čas za poezijo.


Foto: Arhiv PGK

Na avdiovizualni razstavi Čas za poezijo so na ogled fotografije s snemanj Kosovelove, Prešernove in druge izbrane poezije, ki so jo interpretirali igralci kranjskega gledališkega ansambla. Razstavo je postavila avtorica, režiserka in montažerka večine videoposnetkov Lada Petrovski Ternovšek.

Vsi posnetki, vključno z najnovejšimi z interpretacijami pesmi po izbiri igralcev, so na ogled tudi na družabnih omrežjih Prešernovega gledališča. Na razstavi pa so predstavljene tudi risbice, ki so jih ob ogledu spletne Novoletne pravljice narisali otroci. Vstop na razstavo je brezplačen in je mogoč vsak delovnik med 10. in 12. ter med 15. in 17. uro.

Kot je povedala direktorica Prešernovega gledališča Kranj Mirjam Drnovšček, je ideja o preureditvi foajeja v razstavni prostor nastala v času snemanja poezije in pravljic, ko še ni bilo govora o ponovnem odpiranju gledališč, odprte so bile že galerije in muzeji. Ladi Petrovski Ternovšek se je tako porodila ideja, da bi ljudi vsaj s postavitvijo razstave znova povabili v gledališče in jim predstavili, kar so delali v času zaprtja.

Ogled razstave je tako lahko za ljubitelje gledališča prvi stik z gledališčem po dolgem času. Si pa v gledališču želijo, da gledališča tudi sicer znova zaživijo, saj sta, kot so poudarili, obisk gledališča in neposreden ogled predstave iz dvorane nenadomestljivo doživetje.

Medtem ko je razstava že na ogled, jo bodo slovesno odprli ob premieri avtorskega projekta Srečko Kosovel Kons: Novi dobi, ki sta jo za oder priredila Katarina Morano in Žiga Divjak. Premiera bi morala biti že v torek, 11. 5., a je bila zaradi bolezni v ustvarjalni ekipi prestavljena. Tudi sicer bi si zaradi epidemioloških omejitev lahko premiero ogledalo le deset gledalcev.

Kot je dodala Mirjam Drnovšček, bodo kljub tej strogi omejitvi premiero izpeljali, po eni strani zato, da opozorijo na absurd odprtja gledališč ob takšnih pogojih, po drugi strani pa zato, ker je težko ustvarjati predstavo in je ne dokončati s premiero. V Prešernovem gledališču so tako v tem času nastale že tri predstave, ki si jih ni mogel nihče ogledati, še dve pa sta doživeli premiero, a nato niso izpeljali vseh ponovitev.

"Igrali bomo, kakor bomo lahko," je poudarila sogovornica. Pojasnila je, da so za junij 2021 rezervirali tudi poletno gledališče v Khislsteinu, kjer upajo, da bo dovoljeno večje število gledalcev. Da bi izpeljali vsaj večji del programa, pa bodo podaljšali tudi gledališko sezono.

Junija bodo tudi uradno odprli Foaje Petra Musevskega, predvidoma na njegov rojstni dan 12. junija. "Ob prvi obletnici njegove smrti smo se odločili, da se mu poklonimo tako, da ta faoje, v katerem se je tudi sam rad zadrževal, poimenujemo po njem. Na ta način verjamemo, da bo vedno z nami," je o Musevskem, ki je v 55. letu starosti umrl marca 2020, dejala Mirjam Drnovšček.

Foaje bo ostal razstavni prostor, dokler gledališča ponovno ne zaživijo. "Ko bomo lahko ponovno na premierah sedeli v njem in nazdravljali ter se družili, bo to znova gledališki foaje z mizami in stoli," je še dodala sogovornica. Zdaj bo en mesec v njem razstava Čas za poezijo, junija, ko bo v Kranju tudi prvi filmski festival, pa bodo pripravili razstavo, posvečeno Musevskemu.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/avdiovizualna-razstava-cas-za-poezijo