Vlada o postopnem odpiranju kulturnih ustanov

Avtor: STA

Vlada bo v sredo, 12. 5. 2021, na seji o epidemioloških ukrepih predvidoma obravnavala tudi predlog svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje o postopnem odpiranju kulturnih ustanov. Kot je povedala vodja skupine Mateja Logar, so o tem že razpravljali, predvideno pa je odpiranje v rumeni fazi pod pogoji, ki veljajo trenutno.


Strokovna skupina sproščanje v kulturi načeloma podpira, bo pa po besedah Mateje Logar morala upoštevati določena priporočila, tako kot jih morajo gostinci in turistični delavci v smislu mask in testiranj.

"Tukaj se moramo vsi malo prilagoditi, navaditi in sprejeti novo realnost. Brez tega vsaj še naslednje leto, dve verjetno ne bo šlo," je ocenila.

Odpiranje je predvideno, ko bo Slovenija po njenih besedah v rumeni fazi, o podrobnostih pa se morajo še dogovoriti. "Kakšno bo odpiranje, bo predstavljeno na sestanku na Brdu. Mi smo to včeraj že obravnavali, jutri pa bo predstavljeno," je še dodala vodja strokovne skupine.

K pripravi načrta za postopno odpiranje je pozvalo Združenje kulturnih domov in ustanov Slovenije (KUDUS). Poziv je naslovilo na direktorja Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milana Kreka, poslalo pa ga je tudi ministru za kulturo Vasku Simonitiju in državnemu svetniku Janošu Kernu.

Na ministrstvu so čim prejšnjemu odpiranju kulturnih ustanov naklonjeni. Kot so zapisali, so vsak teden NIJZ poslali ustrezne predloge, ki bi število obiskovalcev v notranjosti kulturnih ustanov zvišalo na vsaj 100, a je inštitut zaenkrat presodil, da epidemiološke razmere tega še ne dopuščajo. So pa na ministrstvu optimistični, da bo do postopnega odpiranja prišlo v kratkem, saj se razmere po njihovih ugotovitvah opazno izboljšujejo.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vlada-o-postopnem-odpiranju-kulturnih-ustanov