V Cankarjevem domu in društvu pisateljev se bodo spomnili Cankarjevega rojstva

Avtor: STA

Pred 145 leti se je rodil velikan slovenske književnosti Ivan Cankar. V Cankarjevem domu bodo pripravili krajšo simbolično spletno slovesnostjo, na kateri se bo generalna direktorica Uršula Cetinski poklonila spominu na Cankarjevo življenje in delo, v Društvu slovenskih pisateljev pa se mu bodo na Rožniku poklonili s polaganjem cvetja.


Ivan Cankar / Foto via wikimedia commons

Dogodek v CD bo na sporedu točno opoldne na Facebook strani in YouTube kanalu Cankarjevega doma. Na simbolni slovesnosti bo Uršula Cetinski ob spomenik Ivanu Cankarju na ploščadi ob Cankarjevem domu položila šopek krizantem, v nagovoru pa bo prebrala odlomek iz besedila, ki ga je ob njegovi smrti leta 1918 napisala Cankarjeva pisateljica Zofka Kveder Demetrović.

V njem med drugim piše: "O, Cankar, če bi bil Danec, če bi bil Norvežan ali Holandec ali Finec, bi že zdavnaj zate slišal cel svet. Ti pa bi bil premožen gospod že pred desetimi, petnajstimi leti. Imel bi svojo vilo, svojo ekvipažo, svojo družino, ženo, ki bi te negovala in te varovala. Tako pa si ostal reven bohem do smrti in umrl si v bolnišnici."

In še: "Trideset, šestintrideset ali štirideset knjig si napisal, celo malo knjižnico, pa vse remekdela, globoka in polna tihe lepote. In znal si se smejati in rogati. Vendar si bil ti najbolj sam svoj, najbolj Cankar, najbolj Slovenec, ko si prikazoval vdano in strpno trpljenje naših slovenskih duš, revnih študentov, delavcev, brezpravnih težakov, naših čistih, revnih, poštenih in v nesreči tako močnih žensk in deklet. Razgalil si dušo našega polka in nam jo pokazal v njeni neokvarjeni, trpeči lepoti."

"Tvoja zadnja, tvoja vojna knjiga Podobe iz sanj je kot niz biserov, kot solze, izjokane iz najglobljega srca in pretvorjene v prečiste, prekrasne kistale. Dragocen je tvoj zadnji dar, večen, kot vse, kar si nam dal iz tvoje globoke, bogate duše," je Cankarju v spomin še zapisala Zofka Kvedrova.

Obletnice Cankarjevega rojstva se bodo spomnili tudi v Društvu slovenskih pisateljev, v katerem se bodo velikemu pisatelju ob 18. uri poklonili s polaganjem cvetja pred njegov spomenik na ljubljanskem Rožniku. Sledil bo pogovor o Cankarjevem in Jurčičevem romanu ter o romanu danes v družbi Uroša Potočnika, Sabine Kogovšek in Cvetke Bevc, po napovedi pa bo "piko na i" dal urednik Cankarjeve založbe Andrej Blatnik.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/v-cankarjevem-domu-in-drustvu-pisateljev-se-bodo-spomnili-cankarjevega-rojstva