Predstava Škorpijon v Mali Drami o nesprejemanju drugačnosti

Avtor: STA

V Mali Drami so na oder postavili igro Škorpijon francoske dramatičarke Veronique Olmi. Režijo prve slovenske uprizoritve podpisuje Nina Šorak. Uprizoritev naslavlja družbeno perečo problematiko nesprejemanja drugačnosti in izrazito korespondira z aktualno družbeno stvarnostjo. Neposredni spletni prenos v živo odigrane premiere bo ob 20. uri.


Foto: Peter Uhan / SNG Drama Ljubljana

Kot so zapisali v SNG Drama Ljubljana, izhajajoč iz družinske intime in medsebojnih odnosov drama in uprizoritev Škorpijon odpirata teme, ki so v družbi čedalje bolj prisotne: ksenofobijo, fašistoidno ozkoglednost, nesprejemanje drugačnega. Avtorica subtilno izrisuje na videz zelo normalne like, ki so globoko v sebi prežeti s strahom. Ogroža jih že najbližji sosed, nikakor ne najdejo miru ter se tolažijo s tožarjenjem in grožnjami.

Gledalec v igri Škorpijon spremlja zgodbo zakoncev Claude in Paula, njune hčerke Helene in senegalskega priseljenca Julesa. Oče Paul je prikrit ksenofob in nestrpnež, mama Claude je fašistoidna, agresivna, napadalna, maščevalna in lažniva, Helene pa si nadvse želi uiti malomeščanstvu in mentaliteti svojih staršev. Do ključnega zapleta pride, ko se na družinsko kosilo nepričakovano po pomoč zateče Jules.

Veronique Olmi se v svoji drami iz leta 1998 sklicuje na 90. leta minulega stoletja v Franciji, ki sta jih zaznamovala vzpon Nacionalne fronte (Front national) in aktivna državljanska drža proti priseljencem iz pretežno afriških držav, a pravi, da se ji igra, napisana pred več kot 20 leti, zdi še zmeraj aktualna in zveni, še posebej v Franciji, kot povsem sodobna gledališka igra.

"Marine Le Pen je z Emmanuelom Macronom favoritinja predsedniških volitev prihodnje leto. Ko sem igro pisala, sem imela v mislih njenega očeta, danes je enako močna hči. Gre za isto ime, isto gibanje, isto ideologijo. Ima več možnosti kot oče, da bo izvoljena. V vseh družbah, ki so v krizi, je mogoče opaziti, da se je v ljudeh spet zganil strah, prvinski, pradaven strah pred drugačnim. Zaradi pandemije doživljajo ljudje katastrofe, gmotne, finančne, psihološke. Stiske so velike. Te stiske sprožajo nevarne napetosti," med drugim v predstavitvenem videu pove Veronique Olmi in ob tem poudari pomembnost javnega diskurza o teh temah.

"Moja igra govori o škorpijonu: če ne more napadati drugih, piči in zastrupi samega sebe. Živimo v času, ko so besede strupene. Besede so kot črna magija. Besede vseh skrajnežev delujejo kot urok. Tako kot škorpijon, ki zastrupi samega sebe," je še povedala.

Režiserka Nina Šorak je kot glavno temo uprizoritve izpostavila ksenofobijo. "Imeli smo, žal, idealne pogoje za raziskavo, zato ker je ravno znotraj epidemije, znotraj tega leta, gojišče ksenofobnih misli raslo," je med drugim povedala. Dramaturg Rok Andres pa verjame, da lahko uprizoritev prinese temeljni premislek o civilizacijskih vrednotah in prioritetah naše družbe ter postane izhodišče za teme, o katerih se moramo pogovoriti.

V predstavi igrajo Saša Pavček, Bojan Emeršič, Iva Babić in Saša Tabaković. Igro je prevedel Primož Vitez, scenograf je Branko Hojnik, kostumografinja Tina Pavlović, avtor glasbe Laren Polič Zdravič, avtorica videa Vesna Krebs, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš in lektorica Klasja Kovačič.

Neposredni spletni prenos premiere bo mogoče spremljati na naslovu drama.kupikarto.si/vzivo. V soboto si bo na omenjenem naslovu mogoče ogledati še neposredni prenos v živo odigrane ponovitve, ki mu bo sledil spletni pogovor z ustvarjalci uprizoritve na platformi Zoom, s prenosom na uradni YouTube in Facebook strani Drame. Za 25. maj pa v ljubljanski Drami napovedujejo posnetek prenosa iz Male drame.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/predstava-skorpijon-v-mali-drami-o-nesprejemanju-drugacnosti