Spletni Festival Drame SNG Maribor za ohranjanje stika z občinstvom

Avtor: STA

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo v prihodnjih dneh ponudila na spletu zgoščen pregled izbranih uprizoritev zadnjih sezon. Od petka do konca prihodnjega tedna bo na ogled osem uprizoritev, ki obsegajo širok nabor različnih uprizoritvenih praks in tako odražajo raznolikost in širino njene gledališke ponudbe.


Foto: Arhiv SNG Maribor

Osrednji namen festivala je ohranjanje stika z občinstvom. "Mariborska Drama je že dolgo zaprta za javnost, a vseeno se predstave razvijajo, vseeno gradimo naprej naš program. In občinstvo, s katerim trenutno ne moremo ohranjati stika v živo, želimo spomniti, da smo tukaj in da bi radi delili z njim naše delo," je pojasnila dramaturginja Maja Borin.

Oprli so se na idejo, ki jo je umetniški direktor Drame Aleksandar Popovski dal že pred časom, a je zaradi epidemije covida-19 in spremljajočih ukrepov doslej niso mogli izpeljati v živo. "To je ideja, da bi bile predstave druga za drugo in bi tako oblikovale nek pregled leta ali najboljših ali najodmevnejših predstav, ki smo jih ustvarili," je povedala.

V okviru Festivala Drame SNG Maribor se bodo od 7. do 16. maja na www.sng-mb.si zvrstili posnetki osmih uprizoritev, med drugim sodobna drama izpod peresa Nine Kuclar Stiković v režiji Nejca Gazvode Skupaj sami ali jutri je v sanjah izgledal drugače, ki doslej še ni bila izvedena v živo za širše občinstvo.

"Drama SNG Maribor s svojo izvirno gledališko produkcijo nenehno plemeniti slovenski kulturni prostor in premika meje mogočega – ne samo v uprizoritveni umetnosti, ampak tudi v družbi, bodisi z idejami, s kreativnostjo ali s svojim družbenim angažmajem. Gledališke uprizoritve, ki nastajajo, so prostor srečevanj ljudi, idej ter sobivanja različnih dialogov, jezikov, kultur in uprizoritvenih poetik; pa tudi zatočišče duha in promotor novih idej za naš boljši jutri. In takšen je tudi izbor predstav, ki so rezultat različnih uprizoritvenih praks," izpostavljajo v gledališču.

Festival bo v petek začela drama Ivorja Martinića Somrak bogov v režiji Daliborja Matanića, v soboto in nedeljo bosta sledili absurdno tragična komedija o norostih našega časa izpod peresa Roka Gregorja Vilčnika rokgreja Pošta v režiji Juša A. Zidarja ter poetična drama Daneta Zajca Grmače v režiji Nine Rajić Kranjac.

Prihodnji teden bo na sporedu Immaculata po romanu Colma Toibina Marijin testament v režiji Livije Pandur, nato pa mariborska epopeja Mostovi in bogovi v režiji Aleksandra Popovskega, ki jo je po motivih zgodb Toneta Partljiča ustvaril Nejc Gazvoda. Po uprizoritvi zgodbe o ljubezni, svobodi, denarju in etiki izpod peresa Henryja Jamesa Krila golobice v režiji Matjaža Bergerja se bo festival sklenil 16. maja z Evripidovo starogrško tragedijo Medeja v režiji Oliverja Frljića.

K ogledu niso vabljeni le ljubitelji gledališča v Sloveniji, pač pa tudi občinstvo na tujem, predvsem selektorji mednarodnih gledaliških festivalov, saj bodo vse uprizoritve opremljene z angleškimi prevodi. Tako si želijo v mariborski Drami utreti pot k nadaljnjim gostovanjem v Sloveniji in tujini.

Uprizoritve se bodo začele ob 20. uri, na spletu bodo dosegljive 24 ur. Za abonente Drame SNG Maribor je ogled brezplačen, a s predhodno pridobitvijo vstopne kode, sicer pa so vstopnice na voljo na spletni strani gledališča.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/spletni-festival-drame-sng-maribor-za-ohranjanje-stika-z-obcinstvom