Pri Kinu Šiška spletni performans za glas, čelo in gib Mala dela

Avtor: STA

Na YouTube kanalu Kina Šiška bodo ob 20. uri premierno prikazali performans Mala dela avtoric Tise Neže Herlec, Lucije Gregov in Gaje Karoline Rupnik Caruso. Mala dela je performans za glas, čelo in gib ter je niz kratkih kompozicij, v katerih se združuje in sopostavlja posamično, individualno predložen material. Ogled je brezplačen.


Foto: Pixabay

Mala dela izvaja kolektiv treh umetnic z imenom cTrL+kg, avtorice pa združuje "improvizacija, ki jo vidijo kot ključno taktiko v življenju brez stabilnosti in statičnosti, kot možen odgovor na soočanje z eksponentno rastjo kompleksnosti in nepredvidljivosti, ki prežema naš čas," navajajo na spletni strani Kina Šiška.

Avtorice se brez površnih predvidevanj in začrtanih pričakovanj skupno zavezujejo k procesu medsebojnega prepoznavanja in sodelovanja ter raziskujejo načine interakcije in komunikacije znotraj konstelacije svojega kolektiva, v katerem vsaka od njih zavzema enakovredno vlogo. V procesu medsebojne izmenjave se igrajo in materializirajo pojmovnost avtoritete in moči, nadzora in agensa, ter se skupaj osvobajajo od okvirjev in omejitev, prevzetih iz sveta, še navajajo.

Avtorice med seboj izmenjujejo znanja, metodologije in pristope k improvizaciji, kompoziciji in komunikaciji. Gradijo kolektivni teritorij eksperimentiranja  skupni performans. Vedno znova prevprašujejo lastne načine delovanja in mišljenja, lastne taktike pa razumejo kot predloge, ki se lahko uporabijo tudi izven performativnega prostora, v vsakdanjosti.

Mala dela je niz kratkih kompozicij, v katerih se združuje in sopostavlja posamično, individualno predložen material. Fluidna naracija, nelinearnost in micelijska struktura so kompozicijski elementi, ki so ključni pri ustvarjanju Malih del in njihovem dojemanju kot celote, sestavljene iz mnogih kosov. Avtorice zanima interakcija, pri kateri vsaka izmed njih nastopa kot opolnomočena enota, ki prisostvuje v aktu skupnega izjavljanja, še piše.

Performans Mala dela je leta 2019 komisija soglasno izbrala med prispelimi vlogami na javno povabilo za zbiranje predlogov za so/financiranje produkcije uprizoritvenega performansa v okviru projekta kulturni evro. Organizira ga Kino Šiška v koprodukciji z Inštitutom za raziskave umetnosti, kritične misli in filozofije abeceda.abeceda.

Dogodek v slovenskem in angleškem jeziku si zainteresirani lahko brezplačno ogledajo na YouTube kanalu Kina Šiška do 7. maja do polnoči.


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/pri-kinu-siska-spletni-performans-za-glas-celo-in-gib-mala-dela