Mednarodna poslanica ob Mednarodnem dnevu plesa 2021

Avtor: ITI

29. aprila praznujemo Mednarodni dan plesa, ki ga svetovna organizacija za uprizoritvene umetnosti ITI – International theatre institute tradicionalno obeležuje s poslanico izbranega ustvarjalca/ke iz vrst scenskih umetnosti in je za letošnjo poslanico izbrala baletnega plesalca in koreografa Friedemanna Vogla.


Friedmann Vogel / Foto: Arhiv ITI

Vse se začne z gibom – instinktom, ki ga imamo vsi – in ples je gib, izpopolnjen za sporazumevanje. Čeprav je brezhibna tehnika pomembna in nas še tako prevzame, je nazadnje bistveno tisto, kar plesalec z gibom izrazi.

Plesalci smo nenehno v gibanju in stremimo ustvarjanju nepozabnih trenutkov. K temu stremi vsak plesalec in plesalka, ne glede na plesno zvrst. Zdaj, ko nam ni več dovoljeno nastopati, ko so gledališča zaprta in festivali odpovedani, so se naši svetovi ustavili. Ni telesnih stikov. Ni predstav. Ni občinstva. V novejši zgodovini se še nikoli ni zgodilo, da bi bila plesna skupnost kolektivno postavljena pred izziv, da ostane motivirana in da najde svoj razlog obstoja.

Ampak ravno zdaj, ko nam je bilo odvzeto nekaj dragocenega, znamo šele zares ceniti, kako pomembno je to, kar počnemo, in kako zelo pomemben je ples za družbo nasploh. Plesalke in plesalce pogosto občudujejo zaradi telesnih zmožnosti, vendar je naša duševna moč še večja. Verjamem, da nam bo edinstvena kombinacija telesne in psihološke agilnosti pomagala premagati krizo, da se bomo ponovno postavili na noge, da bomo še naprej plesali in bili predvsem še naprej v navdih.

Friedmann Vogel


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/mednarodna-poslanica-ob-mednarodnem-dnevu-plesa-2021